Kosmo Sound

De plaat van Kosmo Sound passeerde hier onlangs nog ter recensie en tot groot jolijt van de recensent. En gezien (of gehoord) dat album, zijn wij nieuwsgierig naar dit eindejaarslijstje.

Beste albums?

Adrianne Lenker - 'Songs'

Mulatu Astatke & Black Jesus Experience - 'To Know Without Knowing'

JAY-Z feat. Pharrel Williams - Entrepreneur (single)

Amar 808 - 'Global Control / Invisible Invasion'

Mattias Geernaert: “Ik luister in een hele trage frequentie naar albums. Vaak pas jaren later ontdek ik iets dat de rest van mijn omgeving blijkbaar al ontdekt had. Ik luister graag en veel naar volledige albums, maar van albums, die dit jaar uitkwamen, heb ik er nog bijna geen enkele volledige beluisterd of hebben ze mij nog niet genoeg kunnen meenemen. Dat kan plots wel het geval zijn veel later. De albums, die ik vermeld heb, heb ik in het lijstje gezet omdat bepaalde nummers van het album mij heel hard geraakt en of geïnspireerd hebben en mij via één of andere weg bereikten. Alle artiesten uit het lijstje inspireren mij wel enorm op zichzelf. Ik kon er maar op 4 komen.”

Mooiste artwork van 2020?

Nordmann - 'In Velvet' (artwork door Tobias Jansen)

“Ik vind deze heel mooi in zijn geheel. Alle aspecten vloeien in elkaar, van de voorkant tot de achterkant tot de vinyl zelf (ik ben het meeste fan van de blauwe vinyl).”

Knapste video van 2020?

FULCO - Een Beetje Verfrommeld (Vectrex Dub) (Video door Michiel Venmans)

“Heel leuk hoe ze met een heel simpel idee toch een veelzeggende en grappige clip maken. Ook een heel tof nummer en een vette remix door Vectrex!”

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

Nadi Ikhwan Safaa - Sauti Za Busara, Zanzibar - 13/02/2020

“Dit is een band die ik dit jaar op een festival in Zanzibar zag. Ze spelen taarab, een traditioneel genre van Zanzibar. Ik had er nog nooit van gehoord en ze hebben mij enorm geraakt. Het is een mengeling van allemaal verschillende culturen, aangezien Zanzibar een middelpunt was van handel van over heel de wereld. Denk Indisch, Turks, Arabisch, Afrikaans, … of luister.”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

“Onmogelijk om op te antwoorden. Elk optreden is altijd anders en leuk op zijn manier. Wat bijvoorbeeld heel leuk was geweest, zijn de tourtjes door Engeland in het voorjaar en in de zomer met Kosmo Sound. Onze muziek komt daar heel goed tot zijn recht. Plus de opstap met Kosmo Sound is altijd een groot avontuur!”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Cyriel Vandenabeele Solo

“Ik denk dat ik er maar eentje zag, maar Cyriel (gitarist Kosmo Sound & SUMI) raakt mij altijd. Binnenkort komt hij naar buiten met een nieuw “Verhaal”, heb ik gehoord!”

Welke song vat 2020 het best samen?

“Ik vat jaren of tijd niet graag samen, denk ik. Liedjes en muziek zijn voor mij ervaringen op het moment zelf met de energie en staat van zijn op dat moment. Dus iets heel persoonlijks en momentgebonden.”

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

“Niet per se. Ik kan er ook niet echt op eentje komen. Wanneer is een trend een trend? Welke trends zijn er nu? Ik weet het alvast niet. Misschien mag alles wel wat vuiler worden, minder afgelikt, minder fake, meer echt, meer eigen, meer met “fouten”, zoals echte mensen zijn. Dat ga ik alvast proberen meer toe te laten.”

En is er één die je constant irriteert?

“Niemand eigenlijk. Of ja, Niels Destadsbader of zo. Ik denk niet dat hij het slecht bedoelt. Dus ik neem het hem zeker niet kwalijk, maar zijn invulling van muziek en tekst en zijn volledige omkadering heeft mij nog nooit niet doen denken: “Nu zet ik de radio af”, of “Hier luister ik liever niet naar”. Maar echt irriteren is dat ook niet hoor eigenlijk. Die mag van mij gerust blijven doen wat hij doet.“

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“Alles, zoals dat altijd gebeurt, geleidelijk aan, maar niets specifieks. Ik ben altijd geboeid door wat is en zal komen. Ah ja, ik antwoordde hier precies al eens op in een eerdere vraag. Dus toch.”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

“Ik verwacht een beetje van mijzelf dat ik mijn gevoelens en gedachten eens in een heel persoonlijk project zal kneden. Het idee zit al een tijd in mijn hoofd en ik heb al een klein try-outje gepland zodat ik een deadline heb, maar ik twijfel soms nog aan mezelf. Faalangst of zo… Meestal ebt dat weg door er gewoon aan te beginnen.“

21 december 2020
Patrick Van Gestel