Korneel De Clercq

Vaste waarde op Radio 1 en met 'Wonderland' maker van iets waar wij steeds naar uitkijken. En o ja, Korneel, graag gedaan.

Beste albums?

Moses Sumney - 'Grae'

Perfume Genius - 'Set My Heart On Fire Immediately'

Adrianne Lenker - 'Songs/Instrumentals'

Korneel De Clercq: "Ik ga voor een paar huilebalkplaten, omdat ik dat ook wel een beetje ben. Drie platen die me hebben kunnen ontroeren en die voor altijd onlosmakelijk met 2020 zullen gelinkt blijven."

Mooiste artwork van 2020?

"Ik ben niet zo gevoelig voor artwork, dus vind ik het moeilijk om er eentje uit te kiezen. Sorry."

Knapste video van 2020?

Brihang Ver Weg

"Eerst was dat De Parade van Eefje De Visser en toen kwam Brihang met zijn geniale Ver Weg. Toen hij me die clip stuurde, heb ik hem dat ook gezegd: de beste clip van het jaar. Sorry Eefje."

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

Angel Olsen - De Roma

"Ik moet toegeven dat ik Olsen vlak voor het concert had geïnterviewd en nogal onder haar charmes zat toen ik haar concert zag. In mijn herinnering was het prachtig en ontroerend."

Charlotte Adigéry - Eurosonic,Groningen

"De Hollandse zaal ging hard voor onze Belgische prodigy. En terecht."

Bombataz - Volta

"Dit was ongeveer mijn enige echte concert van de zomer. Het ging buiten door, in een skatebowl bij Volta in Brussel. We mochten niet dansen, maar ik heb flink op en neer gewipt tijdens dit concert."

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Deze zomer zou ik voor het eerst naar het Primavera-festival in Barcelona gaan: Pavement, Bill Callahan, Iggy Pop, Brittany Howard, King Krule, Kurt Vile, Caribou, maar ook Squarepusher, Floating Points en 1000gecs. Man, ik kijk nu naar de affiche. Wat heb ik daar gemist. Wat een pijnlijke vraag. Dankjewel, daMusic."

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

"Ik was niet zo’n fan van livestreams, om heel eerlijk te zijn. Ik hield het meestal niet lang uit. Maar uiteraard was het interessant als enige alternatief. Ik heb wel vaak naar de Instagram live’s van Roisin Murphy gekeken."

Welke song vat 2020 het best samen?

Focus - Hocus Pocus

"De wirwar, de absurditeit, de opgebouwde spanning, de eindeloosheid. En het feit dat ik het er nu wel mee gehad heb."

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

"Nederlandstalige muziek heeft met Zwangere Guy, Ikraaan, Chibi Ichigo, maar ook Eefje De Visser, Meetsysteem en anderen een tweede adem gekregen. Ik geloof dat daar nog veel gaat gebeuren. Ik denk ook dat we misschien wat minder middelmatige emoties gaan krijgen: ofwel breng je in 2021 introverte songs uit, ofwel f*cking dansplaten."

En is er één die je constant irriteert?

"Dat zelfs in deze tijd nog altijd dezelfde discussies moeten gevoerd worden over eerlijke streaming-verloning. Tegelijkertijd wordt de macht van die diensten enorm. Dat voel ik ook in gesprekken met platenlabels en bands. En oh ja, fuck TikTok-liedjes."

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Uiteraard weer concerten. Ik verwacht dat we weer concerten krijgen, maar dat ze heel corona-proof worden georganiseerd. Kleinere festivals, meer ruimte, misschien zonder drank. Misschien een regen van intimistische muziek ook."

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"Ik heb afgelopen zomer mijn eerste dj-set gedraaid sinds mijn tienerjaren, op het Horst Festival, samen met Brihang. Ik hoop in 2021 nog een paar keer achter de draaitafels te staan en deze keer niet door de microfoon te moeten roepen dat er NIET GEDANST MAG WORDEN. :("

23 december 2020
Patrick Van Gestel