Koen Kohlbacher (Kohlbacher-Verhelst, Birds That Change Colour)

Met lijf en leden zit hij soms nog in het verleden, maar Koen Kohlbacher is daarom nog niet blind voor het heden. En dat weerspiegelt zich in zijn eindejaarslijstje.

Beste albums?

Koen Kohlbacher: “Meer nog dan anders was ik dit jaar een platenkast-heremiet. Van januari tot en met maart was het 'Rock ‘n Roll' en de vroege Beatles. Ze blijven het bloed in mijn aders en zorgen ervoor dat ik me goed voel, als ik het nodig heb. Sinds de lockdown tot en met de zomer stonden The Zombies op repeat. Het blijft me verwonderen dat ze al in 1964 zo goed konden klinken. In oktober heb ik mijn oude progrockplaten afgestoft, een vast herfstritueel. Er blijft me dus niet veel bij van 2020. Maar Kevin Morby heeft me wel naar de keel gegrepen met 'Sundowner'. Hij is een verhalenvertaler pur sang en erfgenaam van Cohen. Diens sinusholtes heeft hij alvast. En dan Bill Callahan of course. Al zijn albums zijn goed. Er is ook nog die heerlijke plaat van Les Blauw van Bjorn Eriksson: 'Talking Machine'. Ook heel mooi vormgegeven, thirties-, forties style.”

Mooiste artwork van 2020?

Les Blauw - 'The Talking Machine'

“Home Made does it.”

Knapste video van 2020?

Kevin Ayers - Caribbean Moon

“Die clip blijft de beste van elk jaar.”

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

Saragon – Amor (De Roma- 23 juli

“Zogauw gitarist Peter Verhelst de snaren voor het eerst beroerde, kreeg ik een krop in de keel en tranen in de ogen. Terug live muziek! Zo mooi en zo heftig tegelijk. Los daarvan was het gewoon een heel goed optreden en ik kijk uit naar hun eerste album.”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

John Prine – OLT – 26 augustus

“Spijt is niet het juiste woord. Het is verdriet. In de eerste plaats voor hem en zijn familie. En dan voor ons fans natuurlijk. Prine heb ik leren kennen via een goede vriend op mijn achttiende. Ik miste ooit een optreden in de AB en dan 2019 en 2020 in Antwerpen, maar dood zijn is natuurlijk een goede reden om een optreden af te gelasten.

Vorige week wou ik nog eens iets van Prine online bekijken en per ongeluk stootte ik op de lijst van beste singer-songwriters volgens Rolling Stone. Prine stond onder Billy Joe Armstrong van Green Day op plek vierennegentig... De top vijfhonderd van beste albums vond ik al een klucht maar die Stone mag nu echt wel richting het allerdiepste ravijn rollen. Hèhè, de coronaverzuring rispt weer even op.”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

“Livestream-Zoom-Googlemeet-moeheid maximus.”

Welke song vat 2020 het best samen?

Queen - I’m Going Slightly Mad

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

“Nederlandstalige zangers en rappers die de letter g kunnen uitspreken, daar zit volgens mij toekomst in.”

En is er één die je constant irriteert?

“De groeiende trend dat er steeds meer muzikanten muziek na 1975 maken.”

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“Respect voor al het werk, de tijd en de ziel, die muzikanten in hun muziek stoppen, zou een fijne wending zijn. Al de mensen die in het getouw zijn voor die podiumkunstenaars verdienen dat eveneens. Dat respect is tanende. Er was de subsidieslachting (herinneren we ons die nog?) en dan de lege doos met een strikje rond ter ondersteuning. Ik hoor marcherende laarzen, let’s go underground!

De kleine vijver waarin de radiostations blijven vissen, terwijl we in België zo'n gevarieerd landschap hebben, is ook een pijn- en werkpunt naar mijn mening en die van al mijn collega’s.”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

“Mensen die schreeuwen om meer.”

Foto: https://fencetuinmagazine.be/

25 december 2020
Patrick Van Gestel