Jeroen Poelmans

Dit jaar was (jp) iets minder aanwezig. Daar zijn redenen voor, die er hier niet echt toe doen. Maar zijn eindejaarslijstje nemen wij met plezier op.

Beste albums?

Moodymann - ‘Taken Away’

Woodkid - ‘S16’

Beach Bunny - ‘Honeymoon’

Nubya Garcia – ‘Source’

GoGo Penguin - ‘GoGo Penguin’

(extra: Four Tet – ‘Sixteen Oceans’)

Jeroen: “De keuzes waren vrij snel gemaakt, de volgorde iets minder. In elk geval gidsten deze albums me succesvol door de knotsgekke situatie die we het afgelopen jaar doorworstelden. En ik raad elke muzikale kameleon die dit leest dan ook aan zijn oor eens te luister te leggen.”

Mooiste artwork van 2020?

Still Woozy - Window

"Eigenlijk niet de hoes van een album, maar van een single… Toch kan ik niet anders: Still Woozy heeft nu eenmaal het beste artwork. Benieuwd wanneer dat debuutalbum eindelijk komt."

Knapste video van 2020?

Four Tet - Baby

"Een fantastische, flitsende, overweldigende en op de één of andere manier erg emotionerende muziekvideo. Het is er écht één van adembenemende schoonheid."

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

TNGHT - Botanique – 22 maart

"De show van TNGHT had een dik feestje moeten worden. Met een nieuw album onder de arm waren Hudson Mohawke en Lunice klaar om de zalen op stelten te zetten, maar het is helaas anders gelopen."

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Louis The Child – FIFA 21 World Premiere (DJ Set).

"Ik ben geen gamer of FIFA-fan, maar wel een trouwe aanbidder van dit fantastische dj-duo. Robby Hauldren en Freddy Kennett zijn twee energieke twintigers die de wereld op zijn kop zetten met een unieke fusie van elektronica, hiphop en popmuziek. Het duo een agressieve dj-set zien spelen in een leeg voetbalstadium in Carlifornië was niet alleen imposant, maar gaf me meteen een reden om de benen los te gooien."

Welke song vat 2020 het best samen?

Zella Day - Crazy

"Altijd gewaagd om een iconisch nummer te coveren, maar Zella Day wist de teksten van Ozzy Osbourne in een prachtig nieuw jasje te steken. Lyrics als: "Crazy, but that’s how it goes" en "I’m going off the rails on a crazy train", klinken nog steeds even goed als in het origineel."

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

"Een heropleving van zelfontdekking en zelfontplooiing met de nodige dosis melancholie. Klinkt als een goede combo voor de nog onzekere toekomst. Denk Mac Millers ‘Swimming’ en ‘Circles’."

En is er één die je constant irriteert?

"Niet meteen, maar misschien filter ik ze intussen al weg voor ze me irriteren."

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Graag geen anderhalve meter of mondmaskers meer, alstublieft! Ik zou niets liever willen dan dat mijn tenen terug worden vermorzeld, vuile zweetgeuren mijn neus weer binnendringen en klutsende pinten mijn T-shirt doorweken. Als het veilig kan, natuurlijk!"

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"Meer van hetzelfde: veel fantastische binnen -en buitenlandse muziek die het maken van dit lijstje zo moeilijk maken. Maar hopelijk wel meer concerten. 😊"

22 december 2020
Jeroen Poelmans