Idiots

Op de valreep van 2020 persten Idiots er nog een puik album uit. Dan staan wij al klaar met onze lijst met eindejaarsvraagjes, waarop de jongens graag ingingen. 

Beste albums?

Wouter Spaens: “Absoluut de laatste van Kurt Vile, 'Speed, Sound, Lonely KV', alleen al door de samenwerking met John Prine. Beiden helden van mij en blijkbaar passen die twee toch perfect bij elkaar. Ik had ze op YouTube al dikwijls eens samen live zien passeren. Dus, een samenwerking zat er altijd wel in. Mooi om te zien hoe Kurt Vile zelf ongelooflijk onder de indruk was van die samenwerking, zoals hij vertelt op zijn facebook.

Ook heel veel geluisterd naar de laatste van Fontaines D.C., ‘ A Hero’s Death’. Zeer mooie mix van rustige nummers (met zalige diepe stem van Grian Chatten) en het gekende werk zoals op de eerste plaat. Je voelt dat ze veel live hebben gespeeld en geen flauw afkooksel wilden van de eerste plaat.

En doe dan maar meteen ook het laatste live album van Arctic Monkeys erbij. Er zijn weinig live albums waar ik snel naar teruggrijp, maar deze geeft me het gevoel dat het wel eens een legendarische blijver kan worden (zoals Luc dat vindt van 'Viva!' van Roxy Music). En dan nog de set starten met Four Out Of Five. Zalige outro!"

Mooiste artwork van 2020?

Wouter: “Weinig pakkende hoezen gezien eigenlijk. Misschien is 'RTJ4' van Run The Jewels dan wel de aantrekkelijkste. Ik hou wel van opvallende hoezen. Of het moet dan weer extreem gewoon zijn (zoals op de laatste van John Prine).

Knapste video van 2020?

Luc Dufourmont: “Doe mij dan maar Childish Gambino - This Is America. De clip is wel van 2018, maar ik moest er nu naar luisteren van mijn jongste dochter. En toegegeven: ik viel van mijn stoel. Sindsdien volg ik die kerel (Donald Glover) wel.

Iets dichter bij de deur en zeer knap bevonden: Mauro Pawlowski - Spotlight 

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Wouter:Nick Cave natuurlijk, zoals zovelen. Jammer genoeg nu ook voor de tweede keer weer geannuleerd. We kunnen voorlopig nog even teren op zijn laatste plaat ‘Idiot Prayer’. Mag misschien ook al bij de beste albums van 2020?”

Luc: “Ik ook. Het was een cadeautje voor mijn oudste dochter.”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Wouter:Neil Finn die samen met zijn zonen ‘Distant Sun’ speelt in zijn huis. Heb ik tientallen keer na elkaar bekeken. Gewoon al de eenvoud van het opnemen. Zeker eens checken!”

Luc:Nordmann in de Handelsbeurs.”

Welke song vat 2020 het best samen?

Luc: “In tijden van corona is het niet verboden om uw eigen winkel te promoten, daarmee…
De olifant in ELEPHANT is uitgelaten gelukkig, omdat hij weer buiten mag na een jaar in quarantaine. Gezien er in de toekomst veel gepraat zal worden over pre- en postcorona willen Idiots bij de eersten zijn met een toonaangevend nummer dat een trend moet worden na maanden van ellende. De eerste voorzichtige stapjes om weer met zijn allen samen te genieten van de vrijheid en vooral van elkaar.”

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

Luc: “Niet echt ,maar er is een trend die asap mag stoppen en dan heb ik het over Reggaeton.”

En is er één die je constant irriteert?

Luc: “Zie hierboven”

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

Wouter: “Helemaal niets! Dat iedereen maar gewoon zijn zin doet, dan komt het wel goed.”

Luc: “Meer chauvinisme bij Belgische concertorganisatoren. Zie ook Frankrijk: eigen bands eerst .”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

Wouter: “Mooie release van IDIOTS III en terug de baan op!”

27 december 2020
Patrick Van Gestel