Hannes Deraedt

Onze jongste aanwinst, op meer dan één vlak trouwens. Met een groot hart voor hiphop, maar met even grote oren voor andere genres. Net zoals wij het graag hebben. Hannes mag als eerste van de redactie aan de beurt.

Beste albums?

Phoebe Bridgers - 'Punisher'

Caribou - 'Suddenly'

Moses Sumney - 'græ'

The Weeknd – 'After Hours'

Lianna La Havas – 'Lianna La Havas'

Hannes: "Hoewel 2020 een vrij droog jaar voor hiphop bleek te zijn, was hetzelfde alleszins niet te zeggen over indie en alternatieve muziek. Phoebe Bridgers bracht in juni met ‘Punisher’ naar mijn mening het sterkste album van het jaar uit. Het plaatje klopt gewoon: Bridgers’ zachte stem, de klare opbouw van het album met de climax in I Know The End, alsook de prachtige albumcover. Halloween is bij deze ook één van mijn favoriete nummers van het afgelopen jaar.

Op de tweede plaats staat Caribou met ‘Suddenly’. Met deze plaat graaft Dan Snaith zijn niche binnen elektronische popmuziek verder uit. De weelderige instrumentals vinden de perfecte bondgenoot in Snaith’s breekbare stem.

Op plaats drie vinden we experimentele folk/r&b-artiest Moses Sumney met magnum opus ‘græ’. Op dit dubbelalbum laat Moses Sumney zijn enorme creativiteit de vrije loop. Als een kameleon verandert hij op nagenoeg ieder nummer van gedaante.

Plaats vier dan: ‘After Hours’ van The Weeknd. Met ‘After Hours’ bracht Abel mogelijks zijn beste project in jaren tijd uit. De nummers op het album lopen feilloos in elkaar over, en de productie die is zoals altijd heel punchy. Het titelnummer After Hours is meteen ook één van de beste nummers van 2020.

Op plaats vijf vinden we niemand anders dan Lianna La Havas met het self-titled album. Deze plaat biedt je meer dan genoeg warmte aan om de koude winterdagen mee door te komen."

Mooiste artwork van 2020?

070 Shake – 'Modus Vivendi'

"Het debuutalbum van Kanye Wests nieuwste wonderkind 070 Shake beschikt niet enkel over een geweldige albumhoes, maar bevat ook enkele parels van nummers. Het artwork komt uit de hand van de New Yorkse illustrator Sam Spratt, die voorheen ook elk album van Maryland-rapper Logic van een prachtige cover voorzag. Je zou deze albumhoes zo aan je muur kunnen hangen."

Knapste video van 2020?

slowthai. feel away ft. James Blake & Mount Kimbie

"Dit moet een van de grappigste video’s van het jaar zijn. Dat deze geniale video van Britse rapper slowthai komt, mag zeker geen verrassing zijn. Je moet het zien om te geloven."

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

WLAZLO – Jardin (Brussel) – 11 september

"Het enige en meteen ook beste concert, dat ik heb mogen bijwonen in 2020, was het optreden van Brusselse indierockband WLAZLO op de rooftop van Jardin Brussel. Voor één avond was ik bijna vergeten dat we nog steeds geteisterd worden door dat smerige virus. Bedankt daarvoor, WLAZLO."

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

James Blake – Koninklijk Circus – 25 april

"Mijn absolute lievelingsalbum van 2019 was ‘Assume Form’ van Britse singer-songwriter en multi-instrumentalist James Blake. Ik keek er bijgevolg enorm naar uit hem dat album live te zien brengen in Cirque Royale, een zaal waar ik overigens nog nooit ben geweest. Jammer genoeg besliste James ook meteen om het concert af te gelasten en niet uit te stellen."

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Chance The Rapper

"Veel livestreams of virtuele concerten heb ik dit jaar niet gezien, omdat het nooit de opgewektheid van een fysiek concert zal kunnen vervangen. Wel heb ik genoten van 'Chance The Rapper Virtual Concert: For the Ride There', overigens gratis te bekijken."

Welke song vat 2020 het best samen?

The Japanese HouseSomething Has To Change

"Buiten het feit dat het titel van dit nummer gewoon perfect op deze vraag past, gezien de jammerlijke omstandigheden waarin we ons momenteel bevinden, is dit ook gewoon een steengoed nummer. Het nummer is terug te vinden op de laatste ep van The Japanese House, ‘Chewing Cotton Wool’, waarop je verder ook een nummer met Justin Vernon van Bon Iver kan terugvinden. “… And you took it back / To the same place / You're back where you started / It's the same thing / You keep trying to do something different / Over and over again.” Pijnlijk toepasselijk, niet?"

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

"Vrouwen beginnen steeds meer hun stempel te drukken op hiphop, een trend die zeker al enkele jaren aan de gang is, maar in 2020 in stroomversnelling is gegaan. Denk maar aan Megan Thee Stallion en Cardi B, die het in de mainstream afdeling van het genre dit jaar enorm goed hebben gedaan, maar ook buiten de mainstream zijn vrouwelijke rappers in opmars. Rico Nasty, Tierra Whack, Rapsody en Noname zijn enkele van mijn persoonlijke favorieten. Who run the world?"

En is er één die je constant irriteert?

"Hier ook een trend die zeker niet in 2020 ontstaan is, maar dit jaar vlot is verdergezet: albums met meer dan twintig of zelfs dertig nummers. Die trend is opgekomen als gevolg van de streamingsdiensten die tegenwoordig grotendeels het succes van de artiesten bepalen. Wil je dat je album miljoenen streams binnenhaalt of dat een van je nummers misschien wel de volgende TikTok-hit wordt? Wel, dan prop je best je album vol met zo veel mogelijk nummers, want dan moét er toch één van je nummers een groot succes worden? 

Als iemand die graag albums in juiste volgorde van begin tot eind beluistert, is die trend er een die ervoor zorgt dat je vaak met moeite het laatste nummer bereikt. En als je dan toch op het einde zou geraken, ben je al lang vergeten welke nummers je nu goed en minder goed vond. De koning van deze trend moet toch wel Chris Brown zijn, die in 2019 de deluxe versie van zijn plaat ‘Indigo’ uitbracht. Die versie telt maar liefst tweeënveertig nummers en duurt honderdzestig minuten. Ik krijg spontaan medelijden als ik denk aan de recensenten die die plaat voor hun rekening moesten nemen."

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Meer hiphop graag! Aangezien 2020 een vrij teleurstellend jaar voor het genre was, hoop ik in 2021 op enkele kleppers van albums. En nu ik toch aan het hopen ben, wil Frank Ocean in 2021 eindelijk zijn volgend album uitbrengen?"

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"Ik vrees voor nog meer zogenaamde ‘TikTok-hits’, die door de radiozenders noodgedwongen in de playlists opgenomen worden. Ik vrees voor nog meer goedkope covers van oude klassiekers, zoals Kygo’s versie van Whitney Houstons Higher Love, om er een te moeten noemen. Verder denk ik wel dat we een enkele topplaten mogen verwachten, aangezien veel artiesten de releases hebben uitgesteld naar 2021, gezien de huidige omstandigheden. Uiteindelijk hoop ik ook terug concerten en festivals te kunnen bijwonen in 2021. Kunnen we daar samen voor zorgen?"

5 december 2020
Hannes Deraedt