Gregor Dijkman

Terug van even weggeweest: de man met het hart op de juiste muzikale plaats, maar ook op de tong. We hebben hem graag en zijn al even benieuwd naar zijn eindejaarslijstje.

Beste albums?

Nils Frahm - ’Tripping With Nils Frahm’

Deftones - ‘Ohms’

Roger Eno and Brian Eno - ‘Mixing Colours’

Bruce Springsteen - ‘Letter To You’

AC/DC - ‘Power Up’

Gregor: “Het was muzikaal een zeer matig jaar. Wellicht ook omdat ik in de eerste helft van het jaar een hoop gemist heb. Het zij zo.”

Mooiste artwork van 2020?

Bruce Springsteen - ‘Letter To You’

“Ik hou van de winter. En de winterse taferelen op de hoes vind ik heel sfeervol. Dat zet de muziek kracht bij. Mijn maatje Marcel zei over Bruce op de hoes: “Je ziet gewoon karakter”. En zo is het!”

Knapste video van 2020?

Roger Eno and Brian Eno - Celeste

“Vanuit een treinraam zie je in slow-motion een desolaat landschap tijdens een mistige ochtend voorbij trekken. De beelden passen zo goed bij de track dat je het bijna alleen met beeld wil zien.”

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

Sinéad O'Connor - Doornroosje - 10 januari

“Ik had van de eerste tot de laatste noot torenhoog kippenvel! Eén uithaal in de John Grant-cover Queen Of Denmark was genoeg om Doornroosje compleet omver te blazen. Wat! Een! Stem! Ergens jammer dat Troy over werd geslagen, maar de torenhoge kwaliteit van het concert compenseerde dat ruimschoots.”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Kurt Vile - TivoliVredenburg - 8 juni

“Kurt Vile is één van de meest briljante singer-songwriters van nu en ik zag hem al eens live met The Violators als begeleidingsband. Zijn meer akoestische songs doen mij het meest. Dus Kurt solo zien met enkel een akoestische gitaar moet simpelweg magisch zijn. Ik had hiervoor dus een kaartje, maar een virusje gooide roet in het eten.”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

"Prima dat artiesten livestreams deden maar voor mij hoefde het niet."

Welke song vat 2020 het best samen?

Oasis - Where Did It All Go Wrong?

“De titel zegt het al.”

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

“Er is geen trend waar ik veel van verwacht om eerlijk te zijn.”

En is er één die je constant irriteert?

“Dat een album eerst alleen digitaal uitkomt en pas veel later fysiek. Fucking pointless! Gewoon in alle formats uitbrengen en niet zo moeilijk doen. “

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“De terugkeer van concerten. Dit hangt af van dat overschatte virusje en de bizarre manier waarop de wereldpolitiek ermee om gaat. Verder graag minder YouTubers, “Influencers” en Instasletten die denken dat ze naast het tonen van hun reet ook muziek kunnen maken. Het feit dat ze veel volgers hebben zegt dan weer genoeg over hoe triest het met de mens gesteld is.”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

“Ik verwacht dat de entertainmentsector grotendeels dan wel niet compleet om zeep is geholpen. Verder zie ik het allemaal wel.”

19 december 2020
Gregor Dijkman