Candle Bags

Het Limburgse Candle.Bags zorgde voor één van de meest opwindende singles van het jaar met AEIOU, een song waarmee ze uit de omknelling van hun bubbel wilden breken, maar de band is ook echt een democratie. Voor onze eindejaarsvraagjes gaf zangeres Inge Henrotay de voorzet en de drie mannen van de band vulden aan. Samen gaan ze voor meer "echtheid" in 2021.

Beste albums?

Pabst – ‘Deuce Ex Machina’

Candle Bags: "Fantastische muzikanten die samen hun ding doen."

Idles – ‘Ultra Mono’

"Bot en recht in het gezicht."

Deep Sea Diver – ‘Impossible Weight’

"Sublieme geluidscollages samengebracht in een heel luisterbaar album."

Lili Grace – ‘Silhouette’

Mooiste artwork van 2020?

Hamerkop – ‘Remote’

"Kijk zelf maar 😊"

Knapste video van 2020?

Damien Done - To Night

(deze clip is nog niet uit, maar check hem zeker zodra hij er is)

"Onze gitarist is een getalenteerde duizendpoot, hij maakte deze videoclip. je fantasie kan daar de vrij loop op gaan, ga zelf maar eens kijken als de clip vrij is. Hou zijn pagina ‘de beeldgieterij’ in de gaten want deze man maakt kunst."

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

Taxiwars – Parklife XL – 5 september 2020

Sohnarr + OUTER – CC Hasselt - 24 oktober 2020

"Taxiwars was geweldig. Recht in de roos, als je het mij vraagt. Het was het eerste concert dat ik live zag na onze eigen show in Café Café in Hasselt (heerlijke plek, trouwens) op 20 februari 2020. Terwijl ik dit schrijf, besef ik pas goed wat dit betekent. Zo weinig live concerten, zo weinig beleving, ik voel het ook aan mijn eigen systeem. Het concert was volledig uitverkocht, openlucht met tafeltjes buiten. Eén tafel recht voor het podium bleef vrij. Na lief vragen kregen we van Maxime de tafel voor het podium. De muziek kwam binnen en zorgde voor een explosie diep binnenin. De poten van de stoel (corona, iedereen moest op zijn stoeleke blijven zitten, hé) konden mijn gedans niet volgen. Ik was lange tijd niet naar de geknutselde concerten gegaan, omdat het mij verdriet deed. De magie was weg, de beleving van muziek werd een statisch gebeuren, de spontaniteit was weg. Maar daar kwam ik heel snel van terug na Taxiwars live te zien. Het bleef voor mij moeilijk om op die stoel te blijven zitten, maar ik voelde de muziek en hoop terug door de aders stromen. Heerlijk.

Wij hebben het enige concert dat er in cc Hasselt was - gelukkig! - kunnen zien. Het was het eerste en laatste concert van 2020. Zo ontzettend jammer. De ervaring was des te specialer. Je voelde ook de spanning bij de artieste zelf. Het publiek dat uit elkaar zat, gezichten bedekt met mondmaskers, het gaf een bevreemdend, eenzaam gevoel. En toch had de band/muziek de kracht om ons als publiek samen te brengen. Dat was schitterend."

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Altin Gün – Amsterdam, Paradiso

"Dat is gewoon een extase van ingredienten waardoor de spice helemaal naar boven komt. Geniale muzikaliteit."

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Mon-o-Phone

"Deze band is fantastisch creatief geweest in de livestream. Zeker in de eerste lockdown, waar het voor veel bands niet ging vanwege bubbelgeneuzel, konden zij prachtige dingen doen aangezien ze één mooie bubbel zijn 😊"

Welke song vat 2020 het best samen?

Sohnarr - Melomania

"Het melancholische in de nummers raakte mij diep van binnen en past goed bij de verwarring die er gaande was/is in de maatschappij. Ik hoor melancholie en evenzeer strijdvaardigheid en hoop. Dat dubieuze kantje zit ook in mij. Vandaar dat het mij misschien zo aanspreekt. Ook was ik de kracht van de viool vergeten tot ik Patricia Vannestes viool hoorde spelen. Dit blies mij omver."

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

"Meer vuile, echte muziek. Viezigheid is goed. Niet te afgelikt en te proper."

En is er één die je constant irriteert?

"Er is zoveel muziek, ongelofelijk veel muziek. Wat mij soms irriteert, is dat ik een ziel mis in de muziek. Als ik naar de radio luister, voel ik het soms gewoon niet. In muziek van voor de jaren negentig was dat veel meer aanwezig. Misschien omdat alles trager ging, er minder prikkels en afleiding waren. Nu klinkt het vaak hetzelfde. Die perfect geproduceerde muziek, dat stoort mij soms. Want niets is zo schoon als de imperfectie. Ik ga soms naar bands kijken en die zijn fantastisch van punt A tot Z, maar alles is zo afgelekt. Ik hou van het voelen van een ziel in de muziek, de echtheid. En het leven is nu eenmaal niet foutloos. Dus laat ons de muziek ook echt houden."

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Wat hierboven beschreven staat! Terug meer echtheid, fouten maken mag, zolang er maar een ziel inzit. De perfectie, die mij soms irriteert in de muziek, vind je ook in onze maatschappij en dat weerspiegelt zich dan weer in eenzaamheid. Een pleidooi tegen eenzaamheid begint misschien wel bij de muziekcultuur. Laat ons minder perfect zijn, maar meer doorleefd en echter! 😊"

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"Als band hebben we goede hoop en veel verwachtingen voor 2021. We zijn bezig aan de langverwachte debuutplaat. Die hopen we in 2021 te kunnen lanceren, eerder tegen het einde van 2021 en misschien zelfs begin 2022, omdat we de tijd uitgebreid nemen. We nemen die plaat op bij Deep mine studios, de studio van onze getalenteerder drummer. Het is een krak van een drummer, een man die werkelijk alles kan. Hij schrijft de songs mee en neemt ze vervolgens op. Een hele klus. En knap hoe hij ons iedere keer ook nog eens opnieuw rustig blijft coachen.

Verder hebben we al enkele leuke shows op het programma staan en zijn we nog verder aan het onderhandelen. Ook komt er in januari nog een leuke livestream. In 2021 wil ik eveneens meer samenwerkingen aangaan met andere bands en theatergroepen, omdat kruisbestuiving zo inspirerend werkt en corona mij heeft doen inzien dat we elkaar gewoon keihard nodig hebben.

Net voor corona waren we meer en meer voet aan land aan het zetten in Nederland. De Nederlanders wisten ons te pruimen. Gelukkig heeft Robson nog rap een pruim mee kunnen smokkelen. Door corona is dit helaas stilgevallen. Ik hoop dat we dat in Nederland kunnen doortrekken en de vleugels kunnen spreiden. Dat is in ieder geval het plan. Voor Sinterklaas zouden we ook graag een booker hebben die bij ons past. 😊 En last but not least een paar goede shows in Gent, want onze liefde voor Gent zit diep, zo diep. We hebben er enkele shows moeten annuleren. Dus we hopen dat dat snel terug worden opgepikt.

We zetten de muzikale reis verder en staan scherper dan ooit te voren!"

Eerstvolgende shows:

6 maart: Iedereen Genkt (BE)

25 maart: Café Café (BE)

2 april: Club 9 (BE)

Datum nog te bepalen: Campus UCLL (BE)

Datum nog te bepalen: Bosuil (NL)

6 december 2020
Patrick Van Gestel