Bert Gysemans

Fotograaf, maar even vlot schudt hij recensies uit zijn mouw. Bij voorkeur van de meer stevige genres. Zet je dus maar schrap voor zijn eindejaarslijst.

Beste albums?

Lowrider – 'Refractions'

All Them Witches – 'Nothing As The Ideal'

B R I Q U E V I L L E – 'Quelle'

Rrrags - 'High Protein'

Temple Fang - 'Live At Merleyn'

Emma Ruth Rundle & Thou - 'May Our Chambers Be Full'

An Evening With Knives - 'Sense Of Gravity'

Mrs. Piss - 'Self Surgery'

Novarupta - 'Marine Snow'

Kryptograf – 'Kryptograf'

Bert: "Lowrider mooi afgetekend op één. Hun melodische fuzzstoner weet me altijd wel te bekoren. De volgorde van de negen andere albums maakt niet uit. Naargelang mijn stemming kan die wel wijzigen. Groot respect voor alle artiesten die het aandurfden in 2020 een plaat uit te brengen."

Mooiste artwork van 2020?

Deep Purple – 'Whoosh!'

"Als je leest dat het de bedoeling was om Deep Purples visie op de hedendaagse wereld te tonen en tegelijk de rol zichtbaar maken te maken van de band in de rockgeschiedenis en je bladert dan door het bijgesloten boek, dan valt de spreekwoordelijke euro wel."

Knapste video van 2020?

Nathy Peluso Sana Sana

"Zotte Argentijns-Spaanse doos, die niet op haar mond is gevallen en die, uitgerekend nu alles digitaal zal verlopen, haar entree zou maken op ESNS in Groningen."

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

An Evening With Knives – 'Sense of Gravity' Releaseshow – Effenaar - 7 maart

"Vette show, netjes gepresenteerd, uitverkochte zaal, liters bier, amicale sfeer, maar iedereen aanwezig wist dat er wat in de lucht hing. Maar niemand had ooit verwacht dat deze releaseshow meteen hun laatste echte show van 2020 zou zijn.

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Russian Circles & Torche - Trix -12 maart

"Die combinatie wist me wel te bekoren, maar er is spijtig genoeg nog geen nieuwe datum geprikt."

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Gold - 'The Isolation Sessions' -  Effenaar

"Onder het mom "Er zijn geen optredens meer", werd het initiatief van Bob de Wit (The Supernova Studio) en Eindhoven Rockcity in het leven geroepen. Niemand van de betrokken partijen had ooit verwacht meer dan honderdzestig streams op te nemen en uit te zenden. In het begin waren het enkel Eindhovense bands, maar hoe langer de lockdown duurde, hoe groter de actieradius werd. Fijne dingen gezien, in allerhande genres, maar Gold was toch wel de beste sessie."

Welke song vat 2020 het best samen?

DIRK. - Stay Indoors

"En natuurlijk ook de bijhorende kleurwedstrijd."

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

"Van mijn sokken geblazen door sommige van de muzikale combinaties, twee of meerdere artiesten, soms uit compleet andere hoek, die samen iets nieuws creëren bij gebrek aan live shows. Als er iets is waar we 2020 voor moeten herinneren, zijn het al die mooie combinaties. En laat artiesten dit blijven doen om zich te vernieuwen."

En is er één die je constant irriteert?

"Dat we nu overal al kerstliedjes beginnen spelen vanaf begin december!"

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Dat is duidelijk: live muziek. Hoe meer, hoe liever en liefst zo snel mogelijk in 2021. De schade is nu misschien nog te herstellen. Als we nog wat wachten, zal het over and out zijn voor veel podia, bands en betrokken geluids- en lichtmensen."

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"Muzikaal: bakken vol live muziek. Ik hoop alleen maar dat ik zelf alle knopjes op mijn fototoestel nog weet te vinden en dat ik terug veel plaatjes mag schieten in 2021."

14 december 2020
Bert Gysemans