Anneke Van Giersbergen

Goed voor een opvallend gevoelig soloalbum dit jaar, verdient Anneke Van Giersbergen (u misschien ook bekend van The Gathering of VUUR) het om ook haar eindejaarslijstje af te vuren. En dan luisteren wij aandachtig.

Beste albums?

Nick Cave – ‘Idiot Prayer’

Deftones - ‘Ohms’

Paul Weller - ‘On Sunset’

Bruce Springsteen - ‘Letter To You’

Mastodon - ‘Medium Rarities’

Anneke Van Giersbergen: "Ik ben tijdens de coronacrisis langer niet van huis geweest om te touren dan ooit in mijn volwassen leven. Wel een mooie gelegeheid om een aantal series te bekijken. ‘Peaky Blinders’ vond ik fantastisch en ik ben daardoor ook weer veel naar Nick Cave gaan luisteren. Ik had kaartjes voor ‘Conversations With Nick Cave’ in Eindhoven, maar ik moest vanwege een repetitie die dag naar Groningen. Gelukkig verscheen de registratie van zijn solo-optreden in Alexandra Palace dit jaar."

Mooste artwork van 2020?

Tame Impala - ‘The Slow Rush’

"Ik houd van felle kleuren, de meeste muren in mijn huis zijn ook gekleurd. Ik vind dit bovendien een prachtige foto!"

Knapste video van 2020?

Christine And The Queens – ‘La Vita Nuova’

"Meer een short film dan een music video, maar echt een prachtig visueel kunstwerk."

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

"Helaas, ik heb dit jaar niet één concert kunnen zien."

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Ulver - TivoliVredenburg- 1 mei

"Al vele jaren fan van deze bijzondere band en ik heb tijdens mijn tijd bij The Gathering wel eens samengewerkt met Kristoffer Rygg. Toevallig zou mijn man naar Explosions In The Sky gaan in een andere zaal van TivoliVredenburg. Samen op concert, maar verschillende zalen, haha. Het ging helaas beide niet door."

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Devin Townsend – ‘Crappy Halloween Party’

"Een bijzonder spektakel waar ook ik deel van uit mocht maken via green screen. Heel gaaf dat Gene Hoglan en Steve Vai ook van de (virtuele) partij waren."

Welke song vat 2020 het best samen?

The PoliceDon’t Stand So Close To Me

"Mooie song, maar voor iemand die zo graag knuffelt als ik een lastig te accepteren gegeven."

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

"Mijn zoon van vijftien is helemaal gek van Bedroom Pop. Het is erg melodieus en ik vind het stiekem ook geweldig dat er overwegend echte drums en gitaren in te horen zijn."

En is er één die je constant irriteert?

"Ik ben echt een heel positief persoon, dus ik zal me niet snel ergens aan ergeren. Als iets me irriteert zet ik het uit, haha."

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Hoe geweldig zou het zijn dat er weer opgetreden kan worden! Ik realiseer me dat we dit altijd maar voor lief hebben genomen en wat een voorrecht het is om op een podium te mogen staan – ik kan echt niet wachten!"

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"Op 26 februari 2021 verschijnt mijn nieuwe album ‘The Darkest Skies Are The Brightest’. Het zou aanvankelijk veel later verschijnen, maar vanwege de lockdown heb ik er de hele zomer aan kunnen werken en was het album al veel eerder klaar. Veel bevriende muzikanten kunnen inmiddels thuis opnemen. Dus op die manier zijn er drums en bas aan toegevoegd, een geluk bij een ongeluk.

De albumtitel  verwijst naar de gedachte dat je juist in de donkerste dagen van je leven tot de helderste inzichten komt. De noodzaak om dit album te maken drong zich aan mij op, toen ik worstelde met onzekerheid rondom het voortbestaan van mijn band VUUR en mijn huwelijk onverwacht in een crisis belandde. Gelukkig heeft dit alles een nieuw album opgeleverd en heb ik de connectie met mijn man teruggevonden!"

10 december 2020
Patrick Van Gestel