An Evening With Knives

Rowan Hendrix nam de drumsticks over voor An Evening With Knives en werd meteen door de band afgevaardigd om een eindejaarslijstje in te leveren. En zo geschiedde.

Beste albums?

King Gizzard And The Lizard Wizard - 'Chunky Shrapnel'

Fuzz - 'III'

Idles - 'Ultra Mono'

Fontaines D.C. - 'A Hero’s Death'

Molassess - 'Through The Hollow'

Rowan Hendrix: “King Gizzard staat voor mij erg hoog aangeprezen bij de meest rauwe en inventieve bands van de nillies: van thrashmetal naar psychedelic jazz en zo door naar fuzzdelic garagerock. Daarbij doen ze ook bijna alles zelf en gaan ze niet voor extreem hoge producties waardoor er een unieke sound ontstaat.”

Mooiste artwork van 2020?

Osees - 'Protean Threat'

“Dit mysterieuze artwork is één van de weinige die er voor mij uit springt. Osees weten wel raad met vage art.”

Knapste video van 2020?

Gojira - Another world

“Deze video beeldt op een goede manier uit in wat voor maatschappij we leven en wat de behoeften van anderen zijn. In de clip is te zien dat ze met een raket naar een andere wereld gaan, iets wat we allemaal het liefst zouden doen nu. Ook gaat de clip erg goed mee met de muziek. De cover voor deze single is ook een still uit de clip en dat zorgt voor een samenhangend geheel.“

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

STAKE – Hasselt PARKLIFE XL – 30 juli

“Ik vond het heel erg verassend om te zien hoe deze band me raakte, ondanks het stilzittende publiek. Ik had ze ooit eerder gezien, waarbij alles gesloopt werd en de energie en muziek kwam toch net zo goed over.”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Fu Manchu - Effenaar – 13 oktober

“Deze band staat al lang in mijn lijstje. Vier jaar terug was het net uitverkocht. Dus ik hoopte ze nu nog op hun best te zien.”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Baklawai

“Deze goede vrienden van mij presenteerden hun debuutshow. Ze hadden het erg goed gedaan en ik ben trots. Hou een oogje in het zeil voor deze band! Daarbij was dit ook de enige stream die ik gekeken heb.”

Welke song vat 2020 het best samen?

Black Label Society - We Live No More

“Leven mag niet meer in 2020, voelen wordt bemoeilijkt, contact word verminderd, spontaniteit is niet aan de orde, overal waar je bent, moet je opletten, rekening houden met elkaar. Mensen waar je het graag voor doet, maar ook voor mensen die je liever in het gezicht kucht. Irritaties lopen op en mensen dwarrelen in hetzelfde cirkeltje binnen vier muren.”

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

“Ik verwacht erg veel van metal in 2021. Ook de psychrock en garagerock gaat erg lekker de afgelopen drie jaar. Bandsoals King Gizzard staan hoog aangeschreven en dat bewijzen ze elke keer weer met inventivietit en een eigen sound.”

En is er één die je constant irriteert?

“Ik heb erg last van de Nederlandse rap scene -het klinkt onmuzikaal en droog- en de mumble rap trend, wat niks te maken heeft met hip hop of rap. Ik ben zelf erg groot liefhebber van eind 70’s tot eind 90’s hip hop, maar deze nieuwe scene geeft mij geen muzikaal en inspirerend gevoel. Het klinkt te veel als een simpel wegwerpproduct voor op onze snelle zinlose markt. Tegenwoordig is veel muziek in de popscene niet tijdloos en slechts een bruikbaar middel geworden om centen te vangen en dat betekent natuurlijk niet dat ik iets tegen pop heb. Ik ben een erg groot popliefhebber. Daarom alleen nog maar meer zonde dat er weinig goede popliedjes uitgebracht worden.”

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“Het zou me heel vet lijken als de popmuziek sterker wordt. We hebben een periode gehad waarbij Daft Punk, Pharrel Williams en Bruno Mars met ijzersterke pop songs kwamen en de disco een revival gaven.

Ook heeft Daft Punk toen een album uitgebracht waarbij alles werd ingespeeld door een live band. De inventiviteit lag hoog. Ik hoop dat in 2021 we een beetje bekomen van slappe rap en er meer sterke pop songs komen. Tame Impala is een goed voorbeeld hiervan, alhoewel ik meer fan ben van z’n oude sound. Toch zorgt hij ervoor dat zijn muziek een breed publiek krijgt en mainstream muziek sterk en inspirerend overgebracht wordt.”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

“Ik verwacht dat in 2021 erg veel albums en songs worden uitgebracht die allemaal zijn opgenomen tijdens de lockdowns. Dat waren en zijn goede momenten voor bands om aan de slag te gaan en niet stil te blijven zitten. Ook is er ontzettend veel gebeurd de afgelopen 9 a 10 maanden. Veel frustraties en meningen kunnen daardoor in muziek verwerkt worden en dienen als grote inspiratiebron voor veel artiesten.”

24 december 2020
Patrick Van Gestel