Eindejaar 2019: De beste boeken (volgens Styrofoam)

Arne Van Petegem is niet alleen verstokt muzikant (Styrofoam, weet u wel), hij is ook verwoed lezer. En dan nog bij voorkeur boeken die met muziek te maken hebben. Hiermee krijgt u dus het beste van twee werelden.

Will Ashton - 'Chamber Music - About The Wu-Tang (In 36 pieces)'

Will Ashton slaagt erin het legendarische debuutalbum van de Wu-Tang Clan te gebruiken als uitgangspunt voor een ambitieus werkstuk dat zowat alle kanten opspringt en tegelijkertijd toch een merkwaardige samenhang vertoont. 'Chamber Music' is dan ook eerder een verzameling essays die 'Enter The Wu-Tang' als springplank gebruiken voor Ashtons hoogst intelligente schrijfsels waarin bijvoorbeeld kung-fu films, black lives matter, jazzgeschiedenis en politiek de revue passeren.

Hanif Abdurraqib - 'Go Ahead In The Rain - Notes To A Tribe Called Quest'

En nu we toch op dat elan bezig zijn: ook Hanif Abdurraqib slaagt erin om een legendarische hiphopcrew - A Tribe Called Quest in dit geval - als uitgangspunt te nemen voor een essentiële verzameling schrijfsels die moeiteloos heen en weer navigeren tussen persoonlijke memoire, politiek essay en muziekbiografie. En zoals wel eens vaker het geval is bij de beste muziekschrijfsels, krijg je ook hier vooral heel veel zin om opnieuw en opnieuw naar Tribe te luisteren.

Patti Smith - 'Year Of The Monkey'

Patti Smith was al een levende legende als muzikante, toen ze met haar schrijversdebuut 'Just Kids' ook zowat alle accolades binnenhaalde. Inmiddels zijn we al een paar boeken verder en blijft ze topwerk afleveren. Zo ook in 'Year Of The Monkey', een meanderend werkstuk dat onopvallend maar doelgericht heen en weer zwalpt tussen memoire en droom, het persoonlijke en het pollitieke, verlies en hoop.

Viv Albertine - 'To Throw Away Unopened'

Viv Albertine, ooit gitariste bij (post)punklegendes The Slits, overdonderde een aantal jaar geleden al met haar debuut 'Clothes, Music, Boys'. Waar dat boek leest als een edgy en pakkend verhaal over de vroege jaren van de postpunkscene, is deze opvolger een veel donkerder en vaak confronterend werkstuk. Albertine is onthutsend intiem en moedig, als ze het heeft over geweld, liefde, ziekte en eenzaamheid. 

Iron & Wine - 'The Songbook'

Dit is niet echt een boek over muziek, maar wel een lijvig, vierhonderdvijftig pagina's tellend werkstuk met daarin de teksten en gitaarakkoorden van alle Iron & Wine-songs die tot nu toe uitgebracht werden. Daarnaast bevat het boek ook heel wat foto's en artwork van al die releases. 'The Songbook' werd gepubliceerd door Faber Music, de muziekafdeling van de prestigieuze Britse uitgeverij Faber & Faber, waarbij eerder ook al boeken van bijvoorbeeld Bonnie "Prince" Billy en Jeff Tweedy verschenen. Erg geschikt  voor iedereen met een akoestische gitaar, een stevige dosis ambitie en liefde voor het werk van Sam Beam.

30 december 2019
Patrick Van Gestel