#Zwanenzang - The Smiths - Girlfriend In A Coma (1987)

#Zwanenzang - The Smiths - Girlfriend In A Coma (1987)

De laatste plaat van een groep of artiest vormt soms een behoorlijk succesvolle en/of fameuze zwanezang.

Geplukt uit zwanezang 'Strangeways, Here We Come' uit 1987, de plaat waarvan beweerd wordt dat ze vaker niet dan wel samen in de studio opnamen. De ene kwam en de andere ging en zoals we weten is het ook nooit meer goed gekomen tot zelfs een aantal gruwelijk genante passage voor de rechtbank. 

Enfin, desondanks een superbe plaat (ze maakten eigenlijk nooit een draak) en wellicht de best klinkende productie van allemaal, Marr soleert echt subliem! Een van de essentiële nummers is Girlfriend in a Coma waarin het onduidelijk is of Morrissey oprecht ontzet is over de toestand van zijn vriendin of dat het sarcasme bot viert. Morrissey zijn ‘voorkeuren’ zijn al sinds dag één een onderwerp van discussie zodat de ‘girlfriend’ waarvan sprake wel de zijne is. 

Het B-kantje van Girlfriend in a Coma was een cover van Cilla Black haar Work is a Four Letter Word en deed de gemoederen eens te meer of finaal oplaaien. Johnny Marr die deze cover gruwelijk haatte en naar verluidt zijn vertrek deed versnellen: "'Work Is A Four Letter Word' I hated. That was the last straw, really. I didn't form a group to perform Cilla Black songs. That was it, really. I made a decision that I was going to get away on holiday. The only place I could think of was L.A. L.A. was the only place I knew where there'd be sunshine, so off I went. I never saw Morrissey again." 

De A-kant daarentegen blijft een heerlijke midtempo knaller en Canadese auteur Douglas Coupland baseerde er zijn romantitel op: ‘Girlfriend in a Coma’. Wonderlijk hoe hun allicht hun best klinkende plaat ook hun laatste moest zijn… klassiek geval van zwanenzang!

7 juli 2022
Laurens Leurs