Zukora - La Raza

Zukora - La Raza

Begonnen als een onderdeel van het vak "bandprojecten" in PXL Music te Hasselt, zijn deze vijf muzikale veelvraten nu klaar om als band naar buiten te komen.

Als naam kozen Wout Vantieghem, Wout De Vocht, Daan Verstraete, Flor Van Meensel en Jonas Nuttin Zukora en voor de sound laten ze zich inspireren door Afro-futurisme en punk. De vaak vreemd klinkende melodieën, gecombineerd met poppy hooks en brullende zang vormen een recept voor een totaal on-Belgische sfeer.

La Raza, eerste single uit een aankomende ep, is daar het perfecte voorbeeld van. De track klinkt als een Zuid-Amerikaans strijdlied, compleet met mariachi-trompetten, maar dan gezongen in het Engels. De band zelf zegt over de single: "In een wereld waar cultuur wordt ingezet als instrument voor onderdrukking, neemt La Raza een gedurfd standpunt in tegen het gebruik van cultuur als gespreksonderwerp om het geweten te sussen. Het maakt het begrip cultuur heel dubbelzinnig: enerzijds kan het gezien worden als iets dat leerrijk kan zijn, solidariteit kan aansporen. Anderzijds kan het gezien worden als een maatstaf die bepaalt in welk systeem je hoort en over wie je mag/kan oordelen."

Klinkt nog high brow, maar muzikaal doet Zukora twijfelen tussen dansvloer en revolutie. Banzai!

12 december 2023
Marc Alenus