#ZomersGewoel - The Lovin' Spoonful - Summer In The City (1966)

#ZomersGewoel - The Lovin' Spoonful - Summer In The City (1966)

De zomer is intussen al even bezig. Daarom kozen we zomaar zeven melodietjes waar wij bijzonder vrolijk van kunnen worden met een enigszins verfrissend windje uitleg.

Eén van de zonnigste nummers ten zuiden van het beste van pakweg the Beach Boys, de zwoele zomer in de zompige stad New York perfect verklankt in de perfecte popsingle afgeklokt op twee minuten en vijfenveertig seconden. Geschreven door Spoonful-voorman John Sebastian, bassist Steve Boone en broer Mark Sebastian, die geen lid was van The Lovin' Spoonful. Hij was slechts vijftien en het gedicht, dat hij schreef, was de basis van de tekst van Summer In The City.

De verkeersgeluiden, die je hoort op de single, zijn niet zomaar van een sound effects-plaat geplukt, maar werden speciaal opgenomen door een radiotechnicus, die een bibliotheek van authentieke stadsgeluiden opnam waarmee de groep een halve dag lang mocht experimenteren. In het begin is het nog een bescheiden toeter van een Volkswagen kever en eindigen werd er gedaan met het geluid van een volwassen file, gecombineerd met de nodige pneumatische straatboren.

Opgenomen op twee dagen en uitgebracht op een zonnige 4 juli 1966 en in een wip op nummer één terechtgekomen, waar het drie weken resideerde. Met die onwaarschijnlijk sterke sliert hits, gemaakt midden jaren zestig, was het niet gemakkelijk weerstaan aan de zoveelste Spoonfulverzamelaar, maar misschien wordt het gewoon tijd voor de definitieve Lovin' Spoonful-box.

En nu allemaal samen: "Hot town, summer in the city / Back of my neck getting dirty and gritty / Been down, isn't it a pity / Doesn't seem to be a shadow in the city"

10 juli 2020
Laurens Leurs