Zes dingen om te onthouden over de Grammy Awards 2016

Achtergrond

De 58ste Grammys zitten er alweer op, en het is een editie geworden zonder al te veel controverse. Een editie met veel respect voor artiesten die niet meer op deze aardkloot te vinden zijn, en met toch enkele verrassingen onder de winnaars. Dit zijn de hoogtepunten die het onthouden waard zijn:

Bij de vrouwen liet niet Adele, maar Lady Gaga het meeste indruk na

Pech voor Adele, die wegens technische mankementen een miserabel optreden gaf voor de ogen van de hele wereld. Een microfoon die op de snaren lag van de piano zou de oorzaak geweest zijn van het metaalachtige geluid die zich door de ruimte verspreidde. Adele zal er alvast haar slaap niet voor laten, en gaf wat duiding over het voorval via haar Twitter account.

Helemaal leuk werd het toen Adele oog in oog kwam te staan met Lionel Richie, die tijdens de Grammys een tribute optreden kreeg met al zijn hits, verzorgd door oa. Demi Lovato, John Legend, Meghan Trainor, Luke Bryan en Tyrese. De goede man leek helemaal door het dolle heen, en op de tonen van All Night Long kon hij zichzelf klaarblijkelijk niet meer bedwingen om zelf mee te doen op het podium. De ontmoeting tussen Adele en Lionel zorgde uiteraard voor onderstaande hilarische tweet.

 

Lionel: is it me you're looking for? Adele: it's me *goes on forever* #grammys #adele #lionelrichie

Een foto die is geplaatst door My Therapist Says... (@mytherapistsays) op

 

Maar het was Lady Gaga die met haar hommage aan David Bowie het laken naar zich toe trok. In een rush van zeven minuten stormde ze door Bowie’s catalogus in een zinderende show. Een mooi eerbetoon van een zangeres die zo nogmaals aantoont dat ze meer in haar mars heeft dan choqueren met exuberante pakjes.

Taylor Swift schrijft geschiedenis, en zet Kanye West stijlvol op zijn plaats

Taylor Swift is de eerste vrouw in de geschiedenis van de Grammys die twee maal het ‘Album Of The Year’ trofeetje mee naar huis mocht nemen. In haar speech deelde Swift nog een kleine tik uit naar Kanye West, die deze week in een van zijn nieuwe tracks beweerde dat ze haar succes aan zijn bestorming van het podium bij de MTW-awards te danken heeft. “Ik wil tegen alle jonge vrouwen zeggen, dat er mensen zullen zijn die je succes zullen willen ondermijnen of je prestaties en roem zullen willen opeisen”. Ondertussen zat Kanye West op Twitter te bedelen bij de groten der aarde om geld. Het kan soms snel keren.

Over de doden niets dan goeds

Naast de tribute van Lady Gaga aan het adres van David Bowie, en de hommage aan de nog steeds levende Lionel Richie, kreeg ook Lemmy de eer die hij verdient. Niemand minder dan Dave Grohl, Alice Cooper en Johnny Depp, die zichzelf Hollywood Vampires noemden, kwamen Lemmy een laatste groet brengen. Iets wat Ezra Koenig – collega vampier bij Vampire Weekend – niet helemaal kon appreciëren. Op Twitter liet hij zijn ongenoegen weten aan het adres van Alice Cooper, mede dankzij een interview van Cooper uit 2008, waar hij Vampire Weekend “wimpy” noemde. Is dit wel het ideale moment Ezra?

 

Alabama Shakes gaan onverwacht met drie Grammy’s naar huis

Wanneer zangeres Brittany Howard zegt in haar speech dat ze helemaal niet verwacht had hier te staan, geloven we haar op haar woord. Alabama Shakes ging naar huis met een Grammy voor het beste alternatieve album, beste rock en beste rock performance. Ze zetten zo oa. Foo Fighters en Tame Impala in de wind. Een kleine verrassing die we graag toejuichen. Zo bewees de Grammy jury dat ze niet altijd de voorspelbare route hoeven te nemen.

Slechts één iemand liet een traantje bij de ontvangst van een Grammy

Meghan Trainor kreeg zowaar de Grammy voor ‘Best New Artist’ uit de handen van Sam Smith, waarbij ze prompt de controle over haar traanklieren verloor. De tijden dat de doos Kleenex meeging naar het hoogste schavotje lijkt dus voorgoed voorbij, al kan dat ook aan deze editie gelegen hebben. Alabama Shakes waren namelijk te onthutst om nog maar aan tranen te denken, Kendrick Lamar te cool, Taylor Swift had andere zwarte katten te geselen en Bruno Mars bleek te dronken. Volgende keer beter dan maar?

Kendrick Lamar ster, maar vooral rapkoning van de avond

Het was vooral Kendrick Lamar die achteraf met alle pluimen ging lopen. Vooraf genomineerd voor maar liefst elf (!) Grammys  was hij op voorhand de man om in de gaten te houden, maar uiteindelijk pakte dat toch wat teleurstellend uit. Lamar won nog steeds vijf Grammys, maar allemaal in de categorie rap. De meerderheid van de stemmende Grammy-leden durven blijkbaar nog steeds niet over hokjes heen te kijken.

En toch is Kendrick Lamar de man die iedereen zich zal herinneren van deze 58e Grammy-uitreiking. Met zijn uitvoering van Alright en The Blacker The Berry vroeg hij opnieuw aandacht voor de rassenproblematiek en koppelde hij tijdens zijn show het Amerikaanse gevangenissysteem aan de Afrikaanse wortels van hemzelf en een groot deel van de Amerikaanse samenleving. Een prachtig schouwspel, met een kleine snippet van een nieuw nummer.

Wil je de volledige lijst met winnaars eens bekijken? Klik dan op deze link.

16 februari 2016
Joris Roobroeck