Yael Naim - 'Unreleased Nightsongs'

Yael Naim - 'Unreleased Nightsongs'

Je hebt zo van die plaatjes waar je even tijd voor nodig hebt. Op den duur kom je dan op een punt dat je je de vraag stelt of een review ervan nog wel relevant is. Mea Culpa, we hebben al vaker in die situatie gezeten, maar ‘Unreleased Nightsongs’ van Yael Naim blijkt maanden na de release nog steeds relevant te zijn. Allez, On y va!

In maart 2020 bracht Yael Naim het album ‘Nightsongs’ uit. Zonder het zelf te beseffen tekende ze daarmee voor één van de platen die de bijzondere en bizarre tijden van toen perfect wisten te vatten. Om de lancering van de tournee wat luister te geven, bracht ze eind oktober 2020 deze ‘Unreleased Nightsongs’ uit, niet beseffende dat er van die tournee alweer niks in huis zou komen. 

‘Unreleased Nightsongs’ bevat drie nummers uit de oorspronkelijke ‘Nightsongs’-opnamesessies, aangevuld met een recent geschreven nummer, gemaakt voor een kunstwerk van Christian Boltanski voor de Fondation Louis Vuitton in Parijs. 

For The Lost Souls is, ondanks de frisse belletjes die Naim als uitgangspunt gebruikte bij ‘Les Ames Perdues’ van Boltanski, een ingetogen en eerder zwaarmoedig nummer. Met een subtiele begeleiding van hoorns en een koor wou Naim een moment van stilte crëeren om ons eraan te herinneren om te ademen. 

Aanvankelijk start I Wish enkel met piano en zang, maar doorheen de song komen alweer blazers en een koor het nummer versterken en van enige matige vurigheid voorzien. In Attendre, een bijzonder gereserveerd chanson, is het koor in alle discretie en zuiverheid toch de blikvanger. Leave It tot slot, laat zich begeleiden door het frisse gefluit van vogels en enkele precies geplaatste keyboards en is daarmee na tien minuten een breekbare uitgeleide van deze ‘Unreleased Nightsongs’. 

Met deze ep met fluisterend charmante liedjes weet Yael Naim een troostend geluid te brengen dat vooral door het blijvende aanslepen van deze lockdown de tijdsgeest - onbedoeld wellicht - perfect weet te vatten. 

18 maart 2021
Patrick Blomme