#XTC - The Ballad Of Peter Pumpkinhead (1992)

#XTC - The Ballad Of Peter Pumpkinhead (1992)

XTC, de groep, niet de peppil. Swindons finest. Eén van de meest enigmatische en boeiende Britse popgroepen van de afgelopen decennia, die evolueerde van een punkwavegroepje tot een heuse popgroep, die met veel vakmanschap en passie een unieke catalogus opbouwde, waar amper of geen draakje tussen zit, maar die een constante lijn van hoogtepunten vormt.

Ook voor het "latere" werk zaten de XTC’ers bijwijlen in zeer grote vorm. De opener van 'Nonsuch' uit 1992 was een forse radiohit. Ze namen de tijd in de studio met alweer drie jaar na het fabelachtig fijne 'Oranges and Lemons' en togen met Gus Dugeon (vooral gekend van het productiewerk met Elton John) de studio in om de Fab Four- en Beach Boys-voorkeuren helemaal uit te buiten. Prachtige popmuziek was het resultaat.

Peter Pumpkinhead beschrijft leven en dood van John F. Kennedy in de vorm van een fabel waarin het hoofdpersonage wordt verheerlijkt, maar de songtitel is lyrisch met de voeten vooruit een verwijzing naar “his head exploding like a smashed pumpkin when he was shot.” Geschreven door Andy Partridge die het verval van zijn Halloweenpompoen wou beschrijven: “I began thinking about what would happen if there was somebody on Earth who was kind of perfect ... God, they'd make so many enemies!”.

Er bestaan twee versies van de video met het scenario van de moord op President Kennedy, waarbij de US-versie uiteraard zwaar bijgeknipt werd. Partridge vergelijkt Kennedy met Jezus als een moderne redder, die door het grote succes en de bijval tenonderging aan samenzweringen en uiteindelijk de dood vond. Grimmig onderwerp, machtige single!

6 november 2021
Laurens Leurs