#XTC - Generals And Majors (1980)

#XTC - Generals And Majors (1980)

XTC, de groep, niet de peppil. Swindons finest. Eén van de meest enigmatische en boeiende Britse popgroepen van de afgelopen decennia, die evolueerde van een punkwavegroepje tot een heuse popgroep, die met veel vakmanschap en passie een unieke catalogus opbouwde, waar amper of geen draakje tussen zit, maar die een constante lijn van hoogtepunten vormt.

We hadden hen dolgraag ooit live bezig gezien, maar de legendarisch gradueel verergerende podiumvrees van Andy Partridge maakte daar na de 'English Settlement'-tour in 1980 een einde aan.

Gelukkig heeft het de output niet geschaad. Integendeel, vanuit de studio gingen ze stevig door als een ronkende machine die aan de lopende band parels produceerde. Zelfs als neveneffecten kakten ze psychedelische parels (Dukes Of The Stratosphear).

Enfin, wij ontdekten Generals And Majors via 'Rockgolf' op Radio 2 Omroep West-Vlaanderen en het was het eerste nummer op ons “new wave”-cassetje. Een “loop” kon je toen enkel maar creëren door simpelweg met de cassetterecorder terug te spoelen naar het begin. Menig vreugdedansje werd door de slaapkamer gemaakt op de uptempo en levendige melodieën en het fluitdeuntje in Generals And Majors.

Een geheide hit, zou je zeggen, maar het was een radio-echo in de marge. Wel ONZE radio-echo in de marge! En dan was er nog de lp waarop het stond, 'Black Sea', tot de rand gevuld met de fijnste waren.

2 november 2021
Laurens Leurs