#XTC - Another Satellite (1986)

#XTC - Another Satellite (1986)

XTC, de groep, niet de peppil. Swindons finest. Eén van de meest enigmatische en boeiende Britse popgroepen van de afgelopen decennia, die evolueerde van een punkwavegroepje tot een heuse popgroep, die met veel vakmanschap en passie een unieke catalogus opbouwde, waar amper of geen draakje tussen zit, maar die een constante lijn van hoogtepunten vormt.

Met 'Skylarking' werd in 1986 een popmeesterwerkje op de wereld gezet. XTC had dan al een behoorlijk feestelijke reputatie, want voorgangers als 'English Settlement', 'Mummer', 'The Big Express' of 'Black Sea' kunnen stuk voor stuk meedingen naar het hoogste schavotje in dat opzicht. Wat een weelde, wat een rijkdom. Maar 'Skylarking' is nog een geval apart, want de samenwerking met Todd Rundgren is "stuff of legends".

Tot de dag van vandaag verschillen Andy Partridge en Todd Rundgren heftig van mening of dat nu dankzij of ondanks de hoogst discutabele samenwerking is. Beide partijen excelleerden op 'Skylarking' om de aangeboren voorliefde voor all things Beatles of Beach Boys optimaal te laten renderen op het vlak van intelligente, melodische pop met elegante en knappe arrangementen met behulp van een meeslepend en breed uitgesmeerd instrumentarium.

Zo zou, naar verluidt, Partridge zijn veto gesteld hebben om Dear God aan 'Skylarking' toe te voegen (het werd als B-kantje gebruikt en pas aan de reissue toegevoegd). Hij zou bang geweest zijn voor de repercussies over het netelige, religieuze onderwerp. Afhankelijk van het moment en de mood van de dag dat je het hem vraagt is de plaat nog steeds de meest complete of de slechtste uit de carrière van XTC.

En ook Rundgren beschrijft het als de meest onfortuinlijke karwei in zijn carrière. Het kwaad bloed tussen de twee blijft maar stromen, want tot op vandaag sturen ze elkaar via Twitter met enige reglemaat verwijten / rechtzettingen / terechtwijzingen.

Feit blijft dat het een bijzonder mooie, boeiende plaat is, ook meer dan dertig jaar later. En kiezen uit de vele hoogtepunten is een lastige. Ook al zijn de singles (Grass, The Meeting Place, Dear God, Earn Enough For Us) superdeluxe, we gaan toch voor Another Satellite dat ons altijd weer persoonlijk treft.

5 november 2021
Laurens Leurs