Xillan - Suburban Dreams

Xillan - Suburban Dreams

De Surinaams-Nederlandse singer-songwriter zet op een subtiele manier de maatschappijkritische lijn van voorgaande singles Oh Happy Day en My Brother's Tongue Is A Gun door. 

Voor queers is deze maatschappij nog altijd geen paradijs. Dat blijkt ook uit het verhaal dat Xillan vertelt in nieuwe single Suburban Dreams. De cinematische track vertelt het verhaal van twee tienerjongens wiens liefdesverhaal bezwijkt onder de druk van de heteronormatieve samenleving. Door de nostalgische lens van het hoofdpersonage ervaren we een achtbaan van emoties, variërend van melodramatisch zelfmedelijden tot subtiele wraakzuchtige woede.

De ene helft van het koppel kiest voor de veiligheid van een traditioneel westers gezinsleven en ontkent daarmee dat deel van zijn identiteit dat innig verbonden was met de verteller. "The king of the football team / is living the suburban dream", klinkt het bitter en ook: "I bet she doesn't know (does she) / I bet you never told her about me". Maar uiteindelijk beseft hij ook wel dat zijn voormalige partner ook een slachtoffer is van het conservatieve droombeeld dat de maatschappij hem heeft opgelegd.

Suburban Dreams klinkt dan ook passend subtiel, ondanks de hevige emoties die destijds met de breuk gepaard gingen. Piano, fijne elektronische accenten en Xillians honingzoete stem voeren de boventoon waardoor vooral de spijt over wat verloren ging, doorschemert.

18 augustus 2023
Marc Alenus