#WVDBM23 - The Employees - Romantic (1982)

#WVDBM23 - The Employees - Romantic (1982)

Het is weer Week Van De Belgische Muziek op de radio’s. Tof initiatief, maar hopelijk word er ook ee,s van de platgetreden paden afgeweken en gekozen voor de minder verwachte nummers van de Belpoppers. Wij doen alvast een bescheiden poging.

Al van toen we collectief 'Get Sprouts' (de superdeluxe ASLK-spaarcadeau-lp die de Belpop helemaal lanceerde) grijs draaiden, hebben we een zwak voor The Employees die met een pittig Popstar op die plaat stonden. Het moet 1982 geweest zijn dat we met ons new wavekwintet The Screen in de finale van Breekend Vacature stonden en we wisten met ons jonge zelf geen blijf, want diezelfde avond - stel je voor - speelden we nog een tweede show in het voorprogramma van The Employees in JH De Mans in Meeuwen-Gruitrode (vandaag Oudsbergen). En we werden al helemaal gek van vreugde, toen voorman Geert Vanroelen en gitarist Kloot Per W van de sterrenwolk afdaalden (zo voelden wij dat aan) om ons te feliciteren met onze set en vooral met onze cover van Is Vic There? van Department S.

De wereld draait in vreemde cirkels, maar toen we een paar jaar later op de VUB in Brussel belandden, leerden we diezelfde Employees persoonlijk kennen, aangezien we in dezelfde Brusselse hemisferen rondcirkelden (Kultuurkaffee, Ancienne Belgique, etcetera). Later nog kwamen we bassist Karel Theys terug tegen in de hoedanigheid van bassist bij Clouseau, alwaar we ook wel eens mee op een affiche terechtkwamen, en Kloot Per W werd de producer van onze eerste plaat 'Ball & Chain' en een vriend, waar we dag en nacht, bij tijd en stond muziekjes mee blijven uitwisselen.

We waren erbij, toen The Employees een eenmalige reünie deden ter ere van Kloots vijftigste verjaardag (in 2005) in Overijse. Dramatisch genoeg bezweek Geert Vanroelen een jaar later tijdens een basketbalmatch. En we waren er andermaal bij, toen de resterende Employees in Het Depot Leuven in 2015 een optreden deden met gastzangers. Enfin, altijd bijzondere groep gevonden. Te punk voor de rock, te rock voor de punk, maar altijd grappig en gevat in tekst en melodie.

We hebben nog altijd de warmste herinneringen aan het optreden tijdens de CJP Poppromenade in JH De Pungel in Bree in 1981, waar ze de tent helemaal op de kop zetten door aan het eind van de set duizenden CJP-krantjes in de zaal te trappen. Dolle pret bij alle aanwezigen en wanhoop bij de organisatoren die de krantenpap met bijzonder veel moeite moesten opruimen achteraf.

2 februari 2023
Laurens Leurs