#WVDBM23 - Kris De Bruyne - De Letter Van De Wet (2001)

#WVDBM23 - Kris De Bruyne - De Letter Van De Wet (2001)

Het is weer Week Van De Belgische Muziek op de radio’s. Tof initiatief, maar hopelijk word er ook ee,s van de platgetreden paden afgeweken en gekozen voor de minder verwachte nummers van de Belpoppers. Wij doen alvast een bescheiden poging.

We kenden Kris De Bruyne, waardeerden de hits Amsterdam en Vilvoorde City en menige andere single, die enige airplay kreeg, maar voor de rest redelijk vlot aan ons voorbijging. Sympathieke mens, dat ook. In 2001 werden we dan compleet lam geslagen door de 'Buiten De Wet'-cd, die ons eerst deed fronsen van: "Is dat echt Kris De Bruyne?!"

De Bob Dylan der lage landen had zich omringd met enkele voortreffelijke muzikanten: meesterpianist Michel Bisceglia, Mauro Pawlowski op gitaar, bassist Werner Lauscher en drummer Marc Bonne. Bisceglia en Pawlowski stonden ook borg voor de uitstekende productie. Het contact tussen Pawlowski en De Bruyne werd gelegd onder een keurig kopje koffie -Mauro's muziekgeneratie rookt noch drinkt - volgens De Bruyne in 2001. De twee werden literaire vrienden en belangrijker nog "muzikale bloedbroeders".

Op 'Buiten De Wet' laat Mauro de gitaar zowel ouderwets als modern klinken in nummers die De Bruyne had geschreven op een binnenschip op de Schelde. De walking blues Uit liefde Voor Hanna (Zweer Ik De Slechte Vrouwen Af) en het licht deinende In Sint-Amands Aan De Schelde over zijn woonplaats "waar arme mensen altijd bakzeil halen". Zulke liedjes vallen volgens De Bruyne uit zijn hoofd en zelf voelt hij zich vooral toeschouwer: "Ik vermoed dat ik steeds dat ene liedje herschrijf, met een andere toon, opgewekt, ironisch of sarcastisch. Maar altijd gaat het over begeerte, liefde en dood.''

De titel 'Buiten De Wet' verwijst naar de geestelijke illegaliteit waarin een artiest zijn protest vindt. "Droom je eigen dromen bij mekaar als een daad van verzet", zingt De Bruyne in De letter Van De Wet, maar pas op voor de buitenwereld, die niet gediend is van kunstenaars en hun fratsen, want anders "krijg je een kogel door het hoofd / Da's naar de letter van de wet." 

3 februari 2023
Laurens Leurs