Wouter Bulckaert - 'Ry Cooder, Meester In De Schaduw'

RE:introducing

Volgens de persbabbel van uitgeverij EPO schreef Wouter Bulckaert de allereerste biografie van Ry Cooder. Hoe lastig we het ook vonden om dat te geloven, een zoektocht langsheen de usual suspects op internet levert inderdaad niks op. Alle lof voor het initiatief dus, dat een vrij lijvig maar ongeauthoriseerd werk opleverde.  

Wouter Bulckaert - 'Ry Cooder, Meester In De Schaduw'

We zouden liever spreken over een carrière-overzicht dan over een biografie. De auteur is tevens muziekrecensent, en de hoofdstukken worden dan ook opgebouwd rond uitvoerige en voldoende kritische besprekingen van de platen uit een bepaalde periode. Dit wordt afgewisseld met levendige anekdotes en het relaas over de zeldzame tournees die Cooder onderneemt.

Bulckaert distilleerde dit boek uit heel wat bronnen die, zoals het een gedegen werk betaamt, in een bronvermelding terug te vinden zijn. Echt nieuwe inhoud wordt er dus niet echt toegevoegd aan wat we over Cooder weten, maar om al deze informatie op één plaats terug te vinden spaart zowel de prospect als jarenlange fan van Cooders werk heel wat opzoekwerk.

We stoorden ons wel een beetje aan de wel zeer korte hoofdstukjes. Voor een relatief dik boek onderbrak dat de leessnelheid wel wat, maar voor de lezer, die eens grasduint, is het dan wel weer handig. Enig fotomateriaal had het boek dan weer kunnen verlevendigen en interessanter kunnen maken, maar dat blinkt helaas uit door afwezigheid. Wat het boek dan wel weer biedt, is de mogelijkheid om er een drinkspelletje van te maken: zet uw favoriete shotglaasje tequila maar klaar, en neem een neut telkens het woord "gesyncopeerd" langskomt. Voorzie voldoende flessen.

Verder wordt er ook weinig aandacht besteed aan de technische kant en het materiaal van Cooder - we vinden wel wat terug in de begrippenlijst - maar aangezien Cooder een "musician's musician" is, veronderstellen we dat de muzikanten die dit boek lezen graag toch wat meer te weten komen over dat uitzonderlijke arsenaal gitaren en ander fraais en over de ongewone stemmingen en klanken die Cooder gebruikt. Hierover is best wat bronnenmateriaal te vinden, dus het is zonde dat dit niet meegenomen werd in dit overzicht.

'Ry Cooder, Meester in de Schaduw' is een zeer verdienstelijk werk waarin Wouter Bulckaert zich aan de feiten en de meningen uit interviews met Cooder zelf houdt. Geen sensatie of rare kronkels dus, maar een degelijk, voldoende kritisch en compleet overzicht van de carrière van een uitzonderlijk muzikant. Behalve een autobiografie of een meer technisch werk, valt er weinig aan toe te voegen. Lezen, dus.

6 februari 2017
Stefaan Van Slycken