Woodpigeon

Eindejaar 2016

Hij is de meest zachtzinnige man die je je kan inbeelden en de liedjes die Mark Andrew Hamilton met zijn Woodpigeon maakt zijn navenant. Dit jaar maakte hij een mooie plaat en was hij vaak op de hort, waardoor hem één en ander is ontgaan. Maar hij kwam desondanks tot een mooi, zij het niet altijd even actueel lijstje.

Mooi gepoetste plaat

Ik hou er niet van om dingen in een bepaalde volgorde te zetten. Dat heeft in mijn ogen weinig zin. Bovendien heb ik niet zoveel dingen gehoord die actueel zijn. Dus beperk ik me tot platen, die ik dit jaar wel veel beluisterd heb, ongeacht of ze nu nieuw of oud zijn (want zo ben ik nu eenmaal). Bovendien ben ik verzot op reissues en luister ik vaak naar compilaties, die door vrienden zijn samengesteld. In deze lijst ontbreken ook nog de massieve reissues van ‘Tusk’ en ‘Mirage’, die ik dit jaar behoorlijk veel heb gespeeld.

1. Sam Cooke – ‘Ain’t That Good News’

2. Sonic Youth – ‘Washing Machine’

3. Bon Iver – ‘22, A Million’

4. Solange – ‘A Seat At The Table’

5. Laura Leif – ‘Rough Beats’ / FOONYAP – ‘Palimpsest’ (allebei zo goed)

Mooi in levende lijve

Dat moet dan waarschijnlijk Preoccupations zijn geweest hier in de Fairmont in Montreal. Ik hou ervan om te zien hoe die jongens samen spelen en hoe strak ze het houden. Het voelt niet aan als opscheppen hoe machine-achtig het ook lijkt te zijn. Ik heb ook gespeeld met Laura Leif en zij is altijd machtig goed. Nap Eyes zijn live ook zeker de moeite. En dan was er nog die gigantische singalang met Radiohead-songs op het Osheaga-festival in Montreal deze zomer. Maar voor het overgrote deel heb ik de shows, die ik echt wilde zien, gemist…

Mooi niet!

Ik hou echt wel van wat er allemaal gebeurt op het nieuwe Bon Iver-album, maar er zijn ook een heleboel momenten, die echt ogen-wegdraaiend-over-the-top zijn. En bovendien heb ik geen enkel idee waar hij nu precies over zingt. Maar dan is er plots een liedjes als 8 (Circle) en dat is dan perfect, als een hymne. Verder is er een heleboel populaire cultuur aan mij voorbijgegaan, dus ik vind niet dat iets mij echt teleurgesteeld heeft. Of het moesten die paar nieuwe Lady Gaga-songs zijn; die vond ik echt verschrikkelijk.

Mooi maar gemist

Blonde Redhead met het klassieke ensemble wilde ik echt wel zien, maar ze traden net op toen ik op het vliegtuig naar Ierland zat. En artiesten, die aan mijn aandacht zijn ontsnapt? Geen idee.

Mooi beeld

Ik ben bijzonder trots op mijn vriendin Beth Jeans Houghton, die een videoclip voor de Red Hot Chili Peppers heeft gemaakt, waarin Anthony Kiedis onthoofd wordt door een spin, waarmee hij seks heeft. Het is een goede video om naar te kijken terwijl je naar ‘Washing Machine’ van Sonic Youth luistert (de vinyl reissue dan wel).

De toekomst is mooi

Eigenlijk heb ik rust nodig, maar dat betekent ook weer dat er een paar platen zullen gemaakt worden. In februari doe ik een “artist residency” in één van de grootste keyboard-musea ter wereld, dus waarschijnlijk komt daar ook nog iets uit voort.

Een mooie toekomst voor…

Laura Leif en FOONYAP zouden beiden gigantisch groot moeten zijn. Ik wil zelfs met hen mee op tournee gaan om de merch te verkopen. Mijn vriend Sing Leaf brengt ook een paar albums uit in Engeland. Hij verdient ook de nodige aandacht.

22 december 2016
Patrick Van Gestel