Wooden Shjips - 'Back To Land' (2013)

Hoesbui

Het is het eerste dat je ziet, als je een plaat koopt: de hoes. Of – in het Engels klinkt het altijd iets gewichtiger – het artwork. Te vaak gaan we voorbij aan de aantrekkingskracht die een album- of singlehoes kan hebben. Vraag maar aan New Order die in Peter Saville een geknipt kunstenaar vonden en daarmee op zich al deden uitkijken naar de volgende release van de band.

Artwork hoort bij muziek te passen. Als er iemand dat begrepen heeft, is het wel Oliver Hibert. U kent hem misschien van de psychedelische hoezen die hij maakte voor Flaming Lips, maar ook voor Wooden Shjips haalde deze intregerende kunstenaar het schilderspalet boven. Om dan uit de werkkamer te komen met een overweldigend werkstuk, waarin zowat elk hoekje gevuld is.

Het was nochtans niet echt een makkie, deze hoes. Zoals Hibert het zelf zegt: “This is far and away the most involved record sleeve I have ever worked on. I had a lot of fun with the kind of overloaded look of everything, designing into every little corner with tons of busy action. We then had to figure out how to work everything into the die-cut slip ase and make sure that all of the holes lined up as needed. “

Want het bleef natuurlijk niet zomaar bij de hoes. Er was ook nog de “slip case” die moest gemaakt worden. Het resultaat is hoe dan ook verbluffend en zorgt ervoor dat je de hele plaat lang naar de hoes kan zitten staren om dan te ontdekken dat je nog niet alles gezien hebt.

Zijn stijl doet onvermijdelijk denken aan strip- en cartoontekenaars met vaak dezelfde terugkerende thema's zoals ogen of het vrouwelijk lichaam. De psychedelische ondertoon is eveneens onmiskenbaar. Omdat Hibert pas begon met het maken van albumhoezen, toen hij al een “gevestigd” artiest was, had hij het voorrecht om kieskeurig te zijn en met name de bands te kiezen, waarvan hij de muziek wel op prijs stelde. Het zal u derhalve opvallen dat de door hem gemaakte kunstwerken meestal prijken op albums van psychedelica-bands.

U kan een deel van de andere ontwerpen van Oliver Hibert (evenals de rest van zijn kunstwerken) hier terugvinden.

Idee: Erik Merlevede (Rock FM Online)

12 mei 2019
Patrick Van Gestel