WK Couleur Café: de prognose voor de kwartfinale

Achtergrond

Deelnemers van over de hele wereld, hele elftallen op het podium en hier en daar wat “gras”: het vergt geen groot verbeeldingsvermogen om in het speelschema van Couleur Café dat van het WK voetbal te herkennen. Benieuwd naar onze prognose voor de kwartfinale op vrijdag 27 juni?

WK Couleur Café: de prognose voor de kwartfinale



Het Amerikaanse hiphoptrio Rakaa Iriscience, Evidence en DJ Babu is al sinds midden jaren negentig perfect op elkaar ingespeeld. Dilated Peoples werd dan ook al weken op voorhand getipt als een van de outsiders voor dit WK, maar door wat ongeluk bij de loting moeten ze vrijdag als eersten aantreden in het Titan-stadion; om 17.15 uur. Het is dus nog maar de vraag of ze hun supporters op dat ontiegelijk vroege uur al zullen kunnen aanstoken; of omgekeerd.

We voorspellen dan ook een spannende openingswedstrijd tegen Dizzee Rascal uit dezelfde hiphop-poule. De East-London bloke met Ghanese roots moet het vooral hebben van zijn snelheid en verrassende combinaties. Zo herinneren we ons allen zijn succesvolle samenwerkingen met onder meer Armand Van Helden, Calvin Harris en Will.i.am.

In de reggae-groep is het vooral uitkijken naar de clash tussen onze landgenoten van Iron Ites en de Duitsers van Seeed. De Antwerpenaren zijn aan een flinke opmars bezig richting wereldtop en sleepten vorig jaar nog de beker van de Benelux Reggae Contest in de wacht, wat hen zeker vertrouwen zal geven. Seeed – met Peter Fox in de diepe spits – is echter een heel sterke ploeg en zelfs de bank begeeft het onder het talent van deze generatie. De Duitse coach heeft keuze uit maar liefst zestien muzikanten, die zowel reggae, dancehall, hiphop als swing kunnen brengen. Spektakel verzekerd op het podium en in de tribunes van het Univers-stadion!

Wie de topspelers van morgen wil scouten, moet dan weer de Move-grasmat opzoeken. Daar nemen de Nederlanders van de Jeugd van Tegenwoordig het op tegen Seun Kuti. Willie Wartaal, Vieze Fur, Faberyayo en aanvoerder Bas Bron kunnen profiteren van het thuisvoordeel, hoewel ze toch niet helemaal dezelfde taal spreken als de inwoners van het gastland. Seun Kuti – zoon van de mytische Nigeriaanse muzikant Fela Kuti – heeft dan weer zijn naam mee en bovendien erfde hij ook de veertienkoppige big band Egypt 80 van zijn vader. De Nederlandse pers waarschuwt hun jongens voor de complexe Afrikaanse ritmes van hun tegenstanders. Wat kan de Jeugd daar tegenover zetten?

21 juni 2014
Wouter Verheecke