WK Couleur Café: de prognose voor de halve finale

Achtergrond

Deelnemers van over de hele wereld, hele elftallen op het podium en hier en daar wat ‘gras’: het vergt geen groot verbeeldingsvermogen om in het speelschema van Couleur Café dat van het WK voetbal te herkennen. In de kwartfinale van gisteren kwamen de ploegen uit de poules ‘reggae’ en ‘hiphop’ al in actie, vandaag zijn de groepen ‘funk’ en ‘elektro’ aan de beurt.

WK Couleur Café: de prognose voor de halve finale



De aftrap voor deze halve finale wordt zaterdag om 16 uur gegeven in het kleine Move-stadion, waar Veence Hanso en Oyster Node dan tegenover elkaar staan. Twee onbekende ploegen met nul WK-ervaring, die her en der evenwel als “beloftevol” getipt werden en zo alsnog hun stek op dit toernooi veroverden. Een wedstrijd tussen twee underdogs dus, die met hun jeugdig speelenthousiasme allebei even gretig naar de gunst van het publiek zullen dingen. Wij zetten ons geld in op Oyster Node en daar zitten de subtiele bewegingen van aanvoerster Julie Rens zeker voor iets tussen…

Dé affiche van de dag is die tussen Akua Naru en Cuban Beats All Stars, eveneens in het Move-stadion. USA versus Cuba, soul versus rumba, vrouwelijk versus mannelijk. Naru kwam onlangs nog in opspraak omdat ze een buitenechtelijke dochter van Guru en Laurynn Hill zou zijn; de All Stars zijn het officiële kind van de hiphopformatie Orishas. Toen de Cubaanse groep in 2009 splitte, besloten vier ex-leden zich namelijk te herformeren onder deze nieuwe naam. Bakken ervaring, dat zeker, maar met haar funky DIGFLO-band – inclusief strijkers, blazers en platendraaiers – heeft Naru ook een ijzersterke troef in huis. Dit wordt dan ook een hoogmis voor de neutrale supporter; vuurwerk verzekerd!

Hoewel ze er hier twee jaar geleden ook al bij waren, is de verrassing van dit WK toch wel weer Chinese Man. Geen man en geen Chinees voor alle duidelijkheid, maar vier Franse dj’s-slash-beatmakers die gemiddeld drie keer per speelhelft teruggefloten worden voor handspel. Eigenlijk gaan ze nog veel vaker in de fout, maar meestal zijn ze de scheids te snel af met hun flitsende armbewegingen. Misschien niet bepaald sportief, maar toch geven wij hen meer kans op de eindzege dan onze landgenoten van The Subs, die hier invallen voor Cassius. Tot voor kort lieten zij niemand onberoerd met hun energieke speelwijze, maar tegenwoordig doen ze het wat rustiger aan. Een vreemde tactiek waar wij op dit moment toch nog wat vraagtekens bij plaatsen.

22 juni 2014
Wouter Verheecke