Wire - '154' geherwaardeerd - Two People In A Room

Wire - '154' geherwaardeerd - Two People In A Room

Iconische lp’s uit de prille waveperiode als 'Unknown Pleasures', 'Seventeen Seconds' of pakweg 'Marquee Moon' worden terecht nog steeds ingehaald als de mijlpalen die ze zijn. Maar wij hebben het altijd vreemd gevonden dat de status van '154', de derde langspeler van Wire, nooit gekregen heeft wat ze verdiende. Daarom: een hele week eerherstel voor het Wirewondertje uit 1979.

De eerste drie lp’s van Wire, 'Pink Flag', 'Chairs Missing' en '154' zijn een regelrechte hattrick en werden - eindelijk - opnieuw uitgebracht in 2006. Ondertussen worden ze beschouwd als klassiekers, maar destijds vonden ze maar moeilijk een publiek, wat de band een vergelijking met de Velvet Underground opleverde. Op de vraag of dat als eerherstel aanvoelde, antwoordde Newman in 2006: "Het is mij opgevallen dat tussen 2004 en 2007, toen we opnieuw samen zijn gekomen, Wire heel wat populairder geworden is. Sinds dan spelen we ook steeds voor grotere publieken. Het lijkt altijd maar beter en beter te gaan. Maar de toegenomen waardering heeft ook met het internet te maken. Illegale kopieën van onze albums uit de jaren 1970 zijn wijd verspreid. Het duurt twee minuten om 'Pink Flag' op te snorren en te downloaden. Elke jongere, die iets over ons oppikt, heeft na enkele minuten surfen zijn stuff in handen, terwijl je tien jaar geleden naar de platenzaak moest hollen om daar vast te stellen dat ze de plaat, die je zocht, niet hadden.

Om het met een commercieel woord te zeggen: Wire is een bekende merknaam geworden. Iedereen houdt er uiteraard van om leuk gevonden te worden. En dan nog voor iets dat je zelf kiest en niet doet om een bepaald marktsegment aan te spreken. Mensen hebben Wire jarenlang bestempeld als één van de meest onderschatte bands van de afgelopen decennia. We kregen vaak te horen dat we eigenlijk één van de grootste bands ter wereld zouden moeten zijn. Ach, het heeft allemaal te maken met op het juiste moment op de juiste plaats zijn."

De originele vier verantwoordelijk voor Wire zijn Graham Lewis (gitaar), Bruce Gilbert (zang, bas), Colin Newman (zang, gitaar) en Robert Gotobed (drums). Ondanks de laaiende kritieken hebben ze nooit betekenisvolle aantallen verkocht, maar de invloed op andere artiesten is enorm met diehard fans bij pakweg R.E.M., Sonic Youth, Henry Rollins, Guided by Voices, Blur en vele, vele anderen.

Two People In A Room is de uppercut van '154', de moker in het aangezicht en de perfecte manier om de '154'-week in twee minuten en elf seconden af te ronden Lang leve Wire, want intussen is er, meer dan veertig jaar na het debuut, een nieuwe plaat uit: ‘Mind Hive’ en starten ze de never ending tour.

5 juni 2020
Laurens Leurs