Wire - '154' geherwaardeerd - Map Ref. 41 °N 93° W

Wire - '154' geherwaardeerd - Map Ref. 41 °N 93° W

Iconische lp’s uit de prille waveperiode als 'Unknown Pleasures', 'Seventeen Seconds' of pakweg 'Marquee Moon' worden terecht nog steeds ingehaald als de mijlpalen die ze zijn. Maar wij hebben het altijd vreemd gevonden dat de status van '154', de derde langspeler van Wire, nooit gekregen heeft wat ze verdiende. Daarom: een hele week eerherstel voor het Wirewondertje uit 1979.

Het was niet al kommer en kwel op '154', maar tegelijk was het ook extreem slimme popmuziek die mee aan de oppervlakte kwam. Luister naar Map Ref. 41 °N 93° W en je beseft dat popmuziek niet altijd over “I Love You”, "I Want You" en “I Need You” hoeft te gaan, maar evengoed over een geografische aanduiding van een plaats in Amerika: Centerville in illinois met dat heerlijke refrein in alle harmonie: “Interrupting my train of thought / Lines of longitude and latitude / Define and refine my altitude".

Een neefje van The Big Country van dat andere slimme groepje, dat tekstueel en titelgewijs ook durfde afwijken van de norm. Talking Heads waren op “More Songs About Buildings And Food” ook al geografisch aan de slag geweest in 1978. Cartografie voor gevorderden. Sommigen hebben de coördinaten effectief proberen te lokaliseren. Map Ref. 41 °N 93° W leidde echter niet tot wezenlijke ontdekkingen.

We hebben Wire in 2003 in de Chateau van Pukkelpop mogen meemaken in een bloedhete tent met een gemiddelde leeftijd die de veertig ver voorbij was; al dan niet kalende, sympathieke, buikige mannen die de tijd van hun leven hadden, want Wire speelde de gemiddelde pukkelpopgroep gewoonweg op een hoopje. Het zweet droop van het canvas, maar het was superdeluxe. En geen enkele “greatest hit”, maar de eigen, bloedernstige goesting werd gevolgd, zoals we Wire kennen en waarderen. (Her)ontdek '154'… en wel nu!

31 mei 2020
Laurens Leurs