Wild van WOO HAH! Festival

Achtergrond

Volgende week kunnen hiphop-liefhebbers zichzelf in de handen wrijven. Dan vindt namelijk de tweede editie van Woo Hah! festival plaats. Pas de tweede editie en al zulke grote namen? Goed opgemerkt! Wij leggen even uit waarom een uitstapje naar Tilburg, net over de grens, zeker te overwegen is.

 

Waar?
Tilburg ligt net over de grens van België. Om het jullie even makkelijk te maken: dat is twee uurtjes rijden vanuit Oostende, anderhalf uur vanuit Gent en een klein uurtje vanuit Antwerpen. Het evenement vindt plaats in de Spoorzone, binnen het Koepelhalcomplex en de Wagenmakerij. Een prachtige industriële setting dus, die sowieso een bezoekje waard is als je Tilburg bezoekt.
Organisatie?
Woo Hah! festival is een evenement georganiseerd door Mojo en 013. Dat zegt u misschien helemaal niets, maar laten we even hun achtergrond bekijken. Mojo Concerts is al vijfenveertig jaar de grootste en bekendste concertpromotor in Nederland. Ze brengen jaarlijks zo’n tweehonderd artiesten naar Nederland, en dat zijn niet van de minste. Dit jaar staan bijvoorbeeld nog concerten van Florence & The Machine, The Who, Simply Red, Mumford and Sons en U2 op het programma. Maar ook op festivalgebied zijn ze niet van een kleintje beroerd. Mojo Concerts staat elk jaar in voor de organisatie van o.a. Lowlands, Pinkpop, Pitch Festival, North Sea Jazz Festival en Down The Rabbit Hole. Het mag dan misschien pas de tweede editie zijn van het Woo hah! festival, de organisatie kan alvast teren op een jarenlange ervaring.
Maar er is meer! 013, het poppodium van Tilburg, draagt ook hun steentje bij. En dat steentje mag je gerust zien als een robuuste kassei. De organisatie kreeg eerder dit jaar de toezegging voor een subsidie van 375.000 euro door het cultuurfonds Brabant C. Een prima bedrag, dat blijkbaar over was nadat Tilburg de strijd om culturele hoofdstad van Nederland te worden in 2018 verloren had van Eindhoven. Een enveloppe die de organisatie in dank aanneemt en zal gebruiken om het festival uit te bouwen tot een gevestigde waarde in het festivallandschap.
Optredens
Met Cypress Hill hebben ze een headliner kunnen strikken die, na jaren aan de hoptop, nog steeds relevant is. Run The Jewels zijn het hiphop duo van het moment, versierden met hun vorige plaat meermaals een stek in verschillende eindejaarslijstjes en hebben hun volledige festivalzomer afgezegd – behalve op Woo hah! Verder noteren we ook nog de oudgedienden van Cannibal Ox, die met ‘The Cold Vein’ in 2001 de grenzen van de hiphop enkele mijlen verder schopte en dit nu veertien jaar later nog eens dunnetjes komen overdoen.
Maar ook jong, internationaal talent krijgt een plekje in Tilburg. U herinnert zich onze hiphop top 40 voor de toekomst nog? Lees alles gerust nog eens na, maar over Your Old Droog en zijn Nas referenties hebben we het al gehad. Idem over onze nummer één in de lijst: Vince Staples. Met zijn nieuwe plaat ‘Summertime 06’ schopte hij het onlangs nog tot “Best New Music” op Pitchfork. Verder vinden we ook nog Big Sean en Travi$ Scott terug op de line-up, twee grote artiesten die in de Verenigde Staten niet weten waarheen kruipen van bekendheid. En wat dan gezegd over The Underachievers, Joey Bada$$, Freddie Gibbs, Cj Fly en Denzel Curry? Allemaal namen die al op daMusic zijn langsgekomen en goed zijn bevonden. U moest al weg zijn. Achter de namen zit trouwens een handig linkje verstopt naar een mixtape met allerlei materiaal van de artiest in kwestie, samengesteld door de mannen van Woohah voor uw gemak!
Hip-Hop
Dat Woo hah zich wil profileren met een genre als hiphop is misschien verrassend, maar niet helemaal onlogisch. Hiphop begon als een marginaal genre in de jaren tachtig, maar is intussen geëvolueerd naar een niet meer weg te denken onderdeel in de popcultuur. Neem er maar eens de Billboard charts bij: de Wiz Khalifa’s, The Weekends, Fetty Waps en Rich Homie Quans zijn bijna niet meer bij te houden in de populairste lijst van Amerika. En de records die een Drake, of een Kendrick Lamar wisten te breken op YouTube of Spotify maken duidelijk dat hiphop momenteel “booming” is. Tijd om mee op de kar te springen dus.
De tijd dat hiphop-optredens trouwens minderwaardig zijn, en floreren in geïntoxiceerde frontmannen, laatkomers en slecht geluid ligt al een tijdje achter ons. Denk maar aan de geweldige optredens van oa. Freddie Gibbs (Trix), Danny Brown (Botanique), Joey Bada$$ (Botanique) en Big Sean (AB) de afgelopen maanden. Stuk voor stuk optredens die ons bij zijn gebleven, en niet toevallig allemaal artiesten die al een plaatsje veroverden op het Woo hah! festival. Er is trouwens meer te zien dan hiphop alleen. Met de diepe elektronica van Tom Maas, de futuristische beats van Jameszoo en James Pants en de gelaagde r&b deuntjes van Lapalux kan je heel even wegvluchten, al is hiphop uiteraard nooit veraf.
Animatie
Ook voor het randprogramma zou je al gehaast je auto moeten inspringen richting Tilburg. Eerst en vooral is er een heuse festivalmarkt voorzien, gevuld met kleding, merchandise, muziek, hiphop lifestyle en meer. Er zijn Solid skate demo’s te zien op het Ladybird skatepark op het festivalterrein – liefhebbers kunnen met hun eigen plank het park ook uittesten. Er zullen danspartijtjes plaatsvinden door de Rocksteady dance crew en er zal live graffiti gespoten worden op een groot stuk middenin het festivalterrein. Kortom, alles wat een urban/hiphop festival zou moeten hebben.
Hittegolf!
Tropische temperaturen kunnen enkel aangepakt worden met de nodige liters drank, zwoele klanken, broeierige optredens, schaars geklede dames en een heleboel vrienden om je heen. Maak je vriendenkring dus maar warm voor dit festival, voordat binnen enkele jaren de grote meute erop springt en we van een hype spreken.
Woohah! Festival gaat door op zaterdag vier juli. Tickets zijn nog steeds te verkrijgen via www.woohahfestival.com

Aftermovie 2014:

30 juni 2015
Joris Roobroeck