Why The Eye - La Machine

Why The Eye - La Machine

Wij zijn allemaal maar balletjes in een wasmachine... Of zoiets.

Why The Eye is een experimenteel undergroundkwartet uit Brussel. Op de spiekbriefjes staan namen als The Residents, Snapped Ankles, Société Étrange, Kokoko!, Autechre, Boards Of Canada, Fulu Miziki en Charles Frégiers 'Wilder Mann'. Op 4 oktober brengen ze het album 'Inspirex' uit via Exag Records. Dat wordt de opvolger van het titelloze debuut uit 2017, dat hen op mooie speelplekken bracht zoals Magasin 4, Ateliers Claus, Rockerill, Sonic Protest in België, Gare des Mines in Parijs en Cave 12 in Genève. Ze mochten ook naar een aantal buitenlandse festivals.

De maskers zijn in dit geval meer dan een gimmick. De band zou voor het eerst live spelen op het anarchistische "Carnaval Sauvage" in de Marollen. De show vond nooit plaats, maar de maskers bleven. Het is ook geen raadsel wie erachter zit. De band bestaat uit Jean-Philippe de Gheest, Jean Paul Domb, Nico Gitto en frontman Damien Magnette.

Eerste single La Machine werd in één dag geschreven in Rue de la Senne, een legendarische plek in de Brusselse undergroundscene. De tekst kwam tijdens de pandemie en gaat over hoe onze kapitalistische maatschappij onze vrijheid beknot. Door de wilde aard van de song, knipt de band alle boeien door. Laat je gaan!

28 juni 2024
Marc Alenus