Why Monkey Why - 'State Of Ease'

Why Monkey Why - 'State Of Ease'

Zangeres Nikki Henskens heeft een stem die doet denken aan Faye O'Rourke van Little Green Cars en ook de sound van haar band Why Monkey Why herinnert een beetje aan die band door de afwisseling van powerrock en meer folky nummers. Het is dan ook geen mirakel dat de eerste ep ons in een zekere staat van gelukzaligheid brengt.

Nochtans scheurt de band ons vol gas tegemoet met opener Screeching Tires. Het nummer doet je zin krijgen het raampje van je autoportier open te schuiven en het volume iets hoger te draaien. En dat is geen toeval. De song beschrijft het bevrijdende en soms nostalgische gevoel van een nachtelijke autorit over de snelweg. Het licht van de lantaarnpalen danst in gestaag tempo voor je ogen. Je favoriete muziek klinkt door de speakers en je hebt geen idee waar je naartoe rijdt. Maar wie maalt daar om?

Met Modern Damsel en Missing Land neemt de band enigszins gas terug en laat ze een meer folky geluid horen. Toch is er in het tweede, door producer Juan geschreven nummer, ook plaats voor een weidse gitaarsolo van gitaarwizard Chiel van Son. Maar wat vooral opvalt, is de prachtige harmoniezang tussen Henskens en de mannen in de band, ook weer iets waar Little Green Cars voor bekend stond.

Klinkt deze band dan als een doorslagje van de Ieren? Dat willen we zeker niet gezegd hebben. Het nochtans erg dynamische Noodles For Breakfast, dat gaat over een saai leven waarin elke dag op de vorige lijkt, laat horen dat deze Nederlandse band een ruiger kantje heeft. Iets wat ook wel al naar voor kwam in de opener, maar hier nadrukkelijker.

Met de titeltrack wordt de ep feestelijk afgesloten. Dit nummer is met de countrytoets uitermate geschikt om het glas te heffen op deze band, terwijl gitarist Chiel van Son nog eens alle registers opentrekt en de broers Bram (drummer) en Johan Brandts (bassist) een handenklappend koortje vormen.

13 november 2021
Marc Alenus