#Weggevertjes - Ryan Adams - Bad Blood (2015)

#Weggevertjes - Ryan Adams - Bad Blood (2015)

Zoveel materiaal hebben dat je het zo maar kunt weggeven. Een weekje toppers die zichzelf wegcijferen en een hele plaat “doneren”.

Om de week af te sluiten: een vreemde eend in de bijt. We draaien de rollen om. De oorspronkelijke artiest schrijft een ambitieuze plaat bij elkaar, Taylor Swifts '1989', en iemand anders neemt de hele plaat met veel enthousiasme in ontvangst en maakt met hetzelfde materiaal een heel nieuwe plaat die bovendien nog scoort ook. Faut le faire.

Ryan Adams was al nooit te beroerd om iemand met een goedgeplaatste cover in het gezicht te meppen. Hij deed het al van in den beginne met veel verve en overtuiging. Zijn versie van Wonderwall van Oasis (adembenemend), Dreams van Fleetwood Mac (met eerste groep Whiskeytown), Summer Of '69 van Bryan Adams (humor), Expressway To Yr Skull van Sonic Youth doen het origineel stuk voor stuk eer aan. Maar de hoofdvogel schiet hij af als hij de volledige '1989' van Taylor Swift door de Ryan Adamsizator haalt, track voor track.

Hij hoorde er een vibe in, die ergens lag tussen Bruce Springsteens 'Darkness On The Edge of Town' en The Smiths' 'Meat Is Murder'. Naar verluidt was/is Taylor Swift meer dan vereerd door de eigenwijze interpretatie van Adams en acht ze het meer als "herbelevingen" van de songs eerder dan covers. Ze geeft ook toe dat de versies van Ryan Adams haar op haar beurt weer hebben beïnvloed, wanneer ze die eigen songs ten berde bracht.

29 mei 2022
Laurens Leurs