#Weggevertjes - Charlotte Gainsbourg - Heaven Can Wait (2009)

#Weggevertjes - Charlotte Gainsbourg - Heaven Can Wait (2009)

Zoveel materiaal hebben dat je het zo maar kunt weggeven. Een weekje toppers die zichzelf wegcijferen en een hele plaat “doneren”.

De muzikant Beck is ook met de regelmaat van een klok als producer actief. Dat deed hij onder meer voor Jack White, Stephen Malkmus, Thurston Moore, Grandaddy en Björk. Voor Charlotte Gainsbourg deed hij ongeveer alles: producen, mixen, bassen, drummen, gitaar en piano spelen, nog een beetje percussie. En bovenal schreef hij ongeveer elk nummer op de plaat.

Na de voltreffende plaat '5:55' overleefde Gainsbourg in 2007 tenauwernood een verschrikkelijk waterski-ongeval, waarbij haar schedel zwaar werd geraakt en ze bijna verlamd raakte. De mix van breekbaarheid en koppig doorzetten manifesteerde zich ook op 'IRM' (Frans voor MRI) uit 2010.

Straffe plaat met de herkenbare Franse sfeer en toch ook de speelse Beck-toets, die met veel respect het talent volledig in dienst van La Gainsbourg plaatste. Heaven Can Wait was de eerste single van de plaat: een klassieke popsong en een duet met Beck. Gainsbourg kende Beck al aangezien diens vader, David Campbell, strijkers arrangeerde voor haar vorige plaat. In Mojo 2009 vertelt ze: "I met Beck just before I started the last album at a White Stripes concert. He was working with ('5.55''s producer) Nigel Godrich in LA. I hadn't thought of working with him as I was making '5.55' with Air. Then we met again two years ago and started on 'IRM'”. 

23 mei 2022
Laurens Leurs