We are Motörhead

Achtergrond

“Wie zou winnen bij het worstelen, Lemmy of God?” Brendan Fraser stelde de vraag in de cultfilm ‘Airheads’ uit 1994. Een veel beter voorbeeld van de goddelijke status die Ian Kilmister genoot bij zijn vele fans is wellicht niet te vinden. “Lemmy” was een icoon en zijn band Motörhead bleef tot haar laatste moment een van de grootste publiekstrekkers, hoe erg haar frontman er ook aan toe was.

We schrijven zondag 21 juni 2015, de dag toen Lemmy’s gekende “We are Motörhead, and we play rock ‘n’ roll” in Dessel voor de allerlaatste keer over het Belgische publiek rolt. Lemmy is ziek, dat spreekt uit zijn performance. Decennia lang verbaasde hij de medische wetenschap door lustig te blijven leven, maar op zijn zeventigste is hij op. Dat besefte hij maar al te goed en met hem vijftigduizend festivalgangers die het niet aan hun hart laten komen. Zij zien Motörhead voor het laatst, dat staat dan al zo goed als vast.

Het is niet nodig om Lemmy aan de muziekgemeenschap voor te stellen. Iedereen kent de man met de iconische snor waar op zijn linkerkaak twee wratten uitsteken. Een ander zou zich daarvoor schamen, maar Lemmy droeg ze met trots. Iedereen herkent zijn zware grolstem direct. Iedereen weet dat hij er een liederlijk leven op nahield, dat bol stond van de seks (duizenden zouden er tussen zijn cowboylaarzen zijn terechtgekomen) en de drank (van het statiegeld op zijn whiskeyflessen kon hij wellicht een brouwerij opkopen). Hij proefde voor het eerst van het rock-‘n-roll-leven als roadie voor onder andere Jimi Hendrix, speelde bij de band Hawkwind alvorens Motörhead op te richten en liep bijzonder hoog op met de vrouwelijke metalband Girlschool, maar ook dat weet zowat iedereen. Naast zijn rock-‘n-roll-leventje hield Lemmy er nog een opmerkelijke hobby op na: hij verzamelde nazimemorabilia uit de Tweede Wereldoorlog. Nog zoiets dat u wellicht al wel ergens had gehoord.

Nee, ik ga u echt niet kunnen verrassen met mijn encyclopedische kennis. Zo ongeveer alles wat er over Lemmy te weten valt, is geweten. Zo gaat dat met levende legendes. Zelfs zijn dood kan voor niemand echt een verrassing zijn. Levende legendes zijn nu eenmaal zeldzaam en we zijn er gisteren weer eentje kwijtgeraakt. De mensen die ‘Airheads’ nog niet gezien hebben en het antwoord op de vraag nog niet hadden afgeleid, verlos ik graag nog even uit hun lijden: Lemmy IS God. En dat zal hij voor ons altijd blijven...

Vanavond om 0u55 kan je op NPO3 naar de documentaire ‘Lemmy’ kijken. Diezelfde documentaire is ook te zien op canvas.be.

29 december 2015
Nic De Schepper