Wat als… Bob Marley vandaag nog leefde?

Achtergrond

Afgelopen vrijdag zou reggaelegende Robert Nesta Marley zijn zeventigste verjaardag gevierd hebben. Zou. Als hij zijn rastageloof (en zijn liefde voor het voetbalspel?) even aan de kant geschoven had en die dikke teen gewoon had laten amputeren, that is, zodat de daar vastgestelde kanker zich niet verder had kunnen uitzaaien naar de rest van zijn lichaam. Wat als hij de doktersadviezen wel gevolgd had? Hoe zou zijn en onze wereld er dan vandaag uitzien?

Zijn voetbalambities had hij dan wel kunnen opbergen, maar zou hij dan nog altijd muzikaal actief zijn en zoals zijn jeugdvriend Lee ‘Scratch’ Perry blijven touren, de ene show al slechter dan de andere? Zou hij dus zichzelf blijven uitmelken zoals sommige van zijn familieleden dat nu doen, of zouden we daarentegen nooit van die dubieuze Marley-weed, -koffie en -energydrinks geproefd hebben, indien de Tuff Gong nu nog onder ons was?

Zou hij dan geen tiental, maar misschien wel drie keer zoveel kinderen gehad hebben? En zou hij dan zelf Grammy’s bij de vleet gewonnen hebben, samen met zijn zonen Ziggy, Stephen en Damian? Of had hij de muzikale carrière van zijn nalatenschap dan net in de weg gestaan, als hij vandaag nog leefde? Zou het dan hijzelf zijn die de genreoverschrijdende samenwerkingen met Skrillex en Nas opzoekt, en zou het dan hijzelf zijn die we deze zomer op de Werchterweide zien skanken? Hij zou toch wel afblijven van die EDM, he?

Zou hij misschien wel de Nobelprijs voor de vrede gekregen hebben, nadat hij in 1978 al ‘The Peace Medal of the Third World’ mocht opspelden van de VN, omdat hij twee Jamaicaanse politieke aartsrivalen de hand had laten schudden op het einde van een optreden? Zou hij ondertussen zelf politiek actief zijn in zijn thuisland, en zijn boodschap van peace, love and unity dus verder uitdragen dan alleen in zijn songteksten?  

Zou hij überhaupt nog wel in Jamaica en in armoede leven? Of zou hij zich al lang ingekocht hebben bij zijn favoriete automerk en naar Duitsland verkast zijn? In ieder geval zou hij nog altijd met een Beemer rondcruisen, for sure. Niet als statussymbool of als statement weliswaar, maar gewoon omdat hij ‘Bob Marley and The Wailers’ ziet in die drie letters, ‘BMW’.

Veel vragen, weinig antwoorden. Misschien heeft hij wel degelijk de juiste beslissing genomen – live and let live, zonder je te bemoeien in de creatie van God/Jah/wiedanook. Op zijn zesendertigste had hij in ieder geval al een bewonderenswaardige stapel hits en classic albums bijeengespeeld, die iedere reggaeliefhebber vandaag graag blijft opleggen. “And I hope this jam is gonna last”; wees daar meer zeker van!

8 februari 2015
Wouter Verheecke