Waarom de Genesis-film maar een half gemiste kans is

Achtergrond

Het was Steve Hackett die de kat de bel aanbond. De legendarische gitarist heeft besloten ‘Sum of the Parts’ (oorspronkelijk heette deze BBC-productie ‘Together & Apart’) dan toch niet te koop aan te bieden op zijn webstek. Nochtans had hij – net als de rest van de klassieke bezetting – meegewerkt aan wat het definitieve levensverhaal van Genesis moest worden.

Wat is er misgelopen? Naast een doorloper van de bandcatalogus hadden de makers ook aandacht voor de solocarrières. Vooral die van de zangers (Peter Gabriel en Phil Collins) werden onder de loep genomen. Die van Tony Banks en Mike Rutherford (en zijn Mechanics) wat minder, maar die spreken ook minder tot onze verbeelding.

Maar net over het meest standvastige solopad – dat van Hackett – werd met geen woord gerept. Dat is niets minder dan een schande, want in artistiek opzicht is zijn individuele loopbaan onovertroffen. Ver van commerciële toegevingen te doen, brengt hij met indrukwekkende regelmaat prima albums uit. Begin 2015 verschijnt nummer vierentwintig, alstublieft. Bovendien is Hackett de enige van het gezelschap die de erfenis van de seventies (de progband Genesis) consciëntieus verderzet en actualiseert.

Naast deze onvergeeflijke fout is er sprake van enkele (kleinere) missers. Brand X, de hobby- annex fusionband waarin Collins van ’76 tot ’82 drumde, wordt nergens vermeld. Nochtans speelde Collins hier zijn meest virtuoze partijen. Niet toevallig verschijnt nu – onafhankelijk van ‘Sum of the Parts’ – de box set ‘Nuclear Burn’ met daarin de elpees van Brand X die oorspronkelijk verschenen bij Virgin Records.

Ook geen woord over een andere meesterdrummer, Bill Bruford, die mee toerde met Genesis en te horen is op de live-documenten ‘Seconds Out’ en ‘Three Sides Live’. En de laatste Genesis-plaat ‘Calling All Stations’ met interimzanger Ray Wilson werd zomaar ‘vergeten’. Toch niet omdat de film anders te lang zou uitvallen? Genesisfans zijn lange nummers toch gewoon? 

Toch willen we deze bandbiografie niet zomaar afwimpelen. De film vertrekt immers vanuit de classic line-up; de veel interessantere progrockjaren worden dus behoorlijk belicht. Natuurlijk is het jammer dat men snel over het meesterwerk ‘Selling England by the Pound’ heen gefietst is. Het uitstekende ‘Wind and Wuthering’ – het laatste album met Hackett – kreeg zelfs geen nominatie, ondanks het geluidsfragment uit Your Own Special Way

Maar goed, een gegeven paard hoort men niet in de bek te kijken. Zelfs wij doorwinterde Genesisianen hebben nog wat bijgeleerd – dankzij de opmerkelijke openhartigheid van de heren. En voor wie voor het eerst aan het venster komt kijken, is ‘Sum of the Parts’ een inleiding die er mag zijn. Stel je voor dat de makers de focus enkel hadden gericht op het poptrio van de jaren tachtig en negentig!

‘Sum of the Parts’ verschijnt als dvd en blu-ray bij Eagle Rock.

Een door ons aanbevolen Genesis-discografie ziet er als volgt uit:

'Trespass' (1970)

'Nursery Cryme' (1971)

'Foxtrot' (1972)

'Live' (1973)

'Selling England by the Pound' (1973)

'The Lamb Lies Down on Broadway' (1974)

'A Trick of the Tail' (1976)

'Wind and Wuthering' (1977)

'Seconds Out' (1977)

'And Then There Were Three' (1978)

'Duke' (1980)

4 januari 2015
Christoph Lintermans