Waan - Bang

Waan - Bang

Frontman Michiel Geluykens is dan wel bang, maar debuteert toch maar flink met deze Nederlandstalige altrocksingle met zijn band rond zich geschaard.

De Brusselse band Waan brengt met Bang de eerste single van het debuutalbum 'Het Wordt Licht', dat verwacht wordt op 23 februari. Muzikaal doet het vijftal enigszins denken aan Noordkaap, maar dat komt natuurlijk ook omdat zij ongeveer de referentie zijn voor Nederlandstalige altrock. De sfeer wordt bepaald door de stevige drums van Bram Scharre, de kille synths van Mathieu Le Boudec, de dreigende baslijn van Thijs De Block en de gitaarlijnen van Wouter De Schutter en Michiel Geluykens. Die laatste zingt en declameert ook de poëtische tekst over "angst hebben", een emotie die we allemaal kennen.

De ene heeft angst voor zijn kinderen, de andere voor klimaatrampen, een onschuldig knobbeltje of gewoon het ouder worden. Waan stelt de vraag: durven we deze vrees onder ogen zien en overwinnen?

In de beklijvende videoclip gaan artificiële intelligentie en kindertekeningen hand in hand. Jaak De Digitale, die eerder videoclips voor Millionaire, The Sore Losers en Meteor Musik maakte, zorgde voor de visuele vertaling van het nummer en vertelt daarover het volgende: "Voor de videoclip Bang maakte ik gebruik van AI. Ik wilde een wereld vol nachtmerries creëren en het vluchtige karakter van AI-animaties is hiervoor uiterst geschikt. Nachtmerries doen me terugdenken aan mijn kindertijd. Om dat gevoel ook in de clip te krijgen, maakte ik een AI-trainingsmodel op basis van de kindertekeningen van mijn neefje (toen vier jaar oud). Door AI los te laten op zijn tekeningen ontstond de unieke visuele stijl die in deze videoclip te zien is."

13 januari 2024
Marc Alenus