Vrouwendag 2013: iron maidens en metal molly's

Achtergrond

Als er één genre is waar vrouwen uitgesproken voor hun mening uitkomen, dan is het wel rock, punk en metal. Wij lijstten voor u een aantal opvallende namen uit het genre op. 

Vrouwendag 2013: iron maidens en metal molly's



Vi Subversa
 Je zal weinig lijstjes vinden waar Vi Subversa helemaal bovenaan staat. Deze straffe madam wordt dan ook vaak vergeten, ondanks haar strijd voor de rechten van de vrouw. Poison Girls is een anarchopunk band die het in de teksten vooral heeft over de genderrollen en de problematiek hierrond, die zelfs in de jaren tachtig nog steeds goed voelbaar was. De band met Vi, toen al vierenveertig jaar oud, voorop nam het dan ook op voor de vrouwen, die deze rollen niet accepteerden en uit deze patronen wilden breken. Een stil moederbeeld voor de hedendaagse feministen of gewoon de frontvrouw van een geweldige punkband? Hoe dan ook staat Vi Subversa hier op een welverdiende eerste plaats.

Patti Smith
Smith wist een hele generatie te beïnvloeden dankzij haar intellectuele punk. Ze zette zich af tegen de heersende gedachten in haar intellectuele en sterke teksten. Haar speelse en vooral expressieve zang zou daarna die andere straffe dame, Deborah Harry van Blondie,  beïnvloeden. Het meest cliché voorbeeld is natuurlijk haar cover van Gloria van Them, die zij tot een lesbisch lustlied vervormde. Vooral erg not done in die tijd.

Joan Jett
Joan Jett is natuurlijk niet weg te denken bij het opstellen van deze lijst. Jett heeft haar vrouwelijke stempel gedrukt op de rock en punk. En zelfs vandaag zingen de nieuwe generaties haar liedjes nog uit volle borst mee. Toen ze nog in de schoolbanken zat, teisterde ze reeds de snaren van haar gitaar in The Runaways, één van de meest succesvolle vrouwenbands van de USA in die tijd. Nu Jett uit de schijnwerpers verdwenen is, werkt ze achter de schermen verder door jonge artiesten te steunen met onder meer haar onafhankelijke Blackheart Records.

Beth Ditto
Ditto is een vrouw met een groot hart en dito kledingmaat. Vrouwen met een maatje meer krijgen vaak heel wat naar het hoofd geslingerd in de muziekwereld. Uiterlijk vertoon is in de rock en punk spijtig genoeg vaak even belangrijk als bij pop. Beth Ditto trok zich hier niets van aan en zong zich samen met een meesterlijk Gossip een weg naar de hitlijsten. Een perfect antiserum voor de heersende visie op schoonheid en vooral een duwtje in de rug voor alle rockende ladies die stiekem meer om hun stem en muziek geven dan om de weegschaal... Zoals het hoort dus!

Melissa Etheridge
Momenteel is het homohuwelijk nog altijd big business in de Verenigde Staten. Één van dé bekendste, lesbische muzikanten is natuurlijk Melissa Etheridge. In 1993 maakte zij op de inauguratie van Clinton bekend dat ze lesbienne is. Ook nu nog strijdt zij mee voor de rechten van holebi's in een toch niet altijd zo open Amerika en probeert ze andersgeaardheid bespreekbaar te maken. Etheridge scoorde een monsterhit met Like The Way I Do en I Need To Wake Up werd zelfs bekroond met een oscar.

Ari Up
Ari Up en haar band The Slits hebben niet enkel de deur opengezet voor vrouwen binnen het experimentele genre, zij hebben ook het hele rock- en punklandschap herschapen tot een anarchistische,grensoverschrijdende wereld waarin alles kan en mag. Zij combineerden dub met reggae, rock en typisch britse rock. Ook zij plaatsten grote vraagtekens bij de klassieke rolverdeling, onder meer met hun bekendste nummer Typical Girls.

Otep Shamaya
Nog iemand die graag meisjes kust is Otep Shamaya, de frontvrouw van de gelijknamige nu-metal band OTEP. Zij is één van de weinige zangeressen die grunts toepast. En zij doet dat dan nog eens op zo'n geweldige manier dat zij menig mannelijke zanger de stuipen op het lijf jaagt. Zij mag dan misschien wel de jongste zijn in deze lijst maar zeker niet de minste. Een vrouw waar menige metalzanger(es) naar opkijkt.

Kim Gordon
Ook Sonic Youth is een band die nog geboekt staat als één van de meest memorabele bands van een generatie. De sterke vrouw in deze band was niemand minder dan Kim Gordon. Gordon is vooral een kunstzinnige vrouw. In de jaren tachtig was ze werkzaam als kunstcriticus voor heel wat magazines, producete ze plaatjes voor Hole (van Courtney Love) of werkte ze samen met Kurt Cobain en Chris Corsano. Deze ambitieuze vrouw experimenteert momenteel nog steeds met muziek en vooral kunst.

Courtney Love
Courtney Love is niet enkel de vrouw van de overleden grungegod Kurt Cobain, maar ook de vrouw achter Hole. Zelfs voor haar man zich  een shotgun in de mond stopte, was zij een veelbesproken, krolse kat om niet zonder handschoenen aan te pakken. Voor vele meisjes in het grungetijdperk was zij de perfecte tegenhanger van de stonede testosteronmachine van Nirvana. Een perfect voorbeeld dat ook stoute meisjes ergens raken in de muziekwereld.

Paloma McLardy
Paloma of Palmolive was de vrouw achter de drums bij The Slits en speelde eerder al in The Flowers Of Romance met Sid Vicious. Geen zangeres deze keer maar een vrouw met een gevoel voor ritme om jaloers op te zijn. Zij wordt gerekend tot de meest inspirerende en beste vrouwelijke drummers ooit.

8 maart 2013
Lieze Neven