Vono - 'Dinner Für 2' (RE-Intro)

RE:introducing

Berlijn, jaren tachtig, experiment, postpunk, elektronica … u vindt de rode draad zelf wel. Het aantal obscure, avantgardistische muziekexploten dat aan deze tijdsgeest kan gelinkt worden, is legio. Het obscure duo Vono getuigt van enige vrijzinnigheid en onbegrensde creativiteit in hun doe-het-zelf-realisaties.

Het eigenwijze debuut ‘Dinner Für 2’ wordt door Bureau B na vijfendertig jaar afgestoft en haalt “de tijd van toen” even terug boven. En dat is me wat. Vono biedt hier vijftien songs op rij vol absoluut minimale elektrowave met vervormde, gescandeerde, Duitse teksten: een bizar stukje muzikaal dadaïsme. Ritmes bestaan vaak uit niet meer dan enkele tiks of blieps, een bassnaar, een kraak en twee samplenoten.

Deze neurotisch doordravende less-is-more-mechanica wordt opgevuld met een tekstuele nonsense van rijmpjes en expressieve flutboodschappen, zoals het gemijmer over een artikel van een vliegtuigcrash in de ochtendkrant. Of wat van Lottozahlen? Naast wat getik en getok met een kinderlijk toetsenmotiefje bestaat dit nummer enkel uit een langzame opsomming van de winnende loterijgetallen, reservegetal inbegrepen. (“Achtzehn, Vierundzwanzig, Neun, Fünfzehn, …”)

Gelukkig bestaan de meeste van deze creaturen uit niet meer dan twee minuten en durven de twee gebroeders Schultze eens een extra tussennoot of -tune voorzien of zelfs een kleine extra handclap-beat en ontstaat er zoiets als ”evolutie”. Meer nog, met een meer dan vier minuten groeiend Tief Im Dschungel speelt Vono met hobbelende tunes, hoge synthnoten en junglegeluiden en ontdekt het begrip “afwisseling” (“Tief im Dschungel sitzt ein Haifisch” ofte “Diep in de jungle zit een haai”; u begrijpt het ) Laat u niet misleiden. De overige veertien tracks had uw vijfjarig neefje ook kunnen maken.

Elektrominimalisme? Radicale karikatuurmuziek ja. Het ging hem natuurlijk destijds om opvallen en hard van de toren blazen (Vono was in het korte bestaan gekend om de luidruchtige shows in obscure clubs). Ach Arbeid Adelt had het destijds niet gekker kunnen verzinnen. Laat maar terug onder het stof verdwijnen.

9 januari 2018
Johan Giglot