#vocaaluitdebocht - Theatre Of Hate - Propaganda (1982)

#vocaaluitdebocht - Theatre Of Hate - Propaganda (1982)

Vocaal lichtjes uit de bocht of balancerend op de rand, soms is het nodig, soms is het zelfs essentieel want helemaal juist gezongen wordt het plots ‘onecht’, een weekje vocaal op of over de rand maar, o zo mooi en/of krachtig...

Hij kon er wat van, consequent en hard doorzingen, lichtjes uit de toon waardoor het, vreemd genoeg, aan aantrekkingskracht en dynamiek won:  Kirk Brandon, zanger van Theatre of Hate.  Hoe hij kon uithalen en die noot vasthouden, in weerwil van de harmonie die de groep produceerde en overtuigd blijven doorgaan.

Ontstaan in volle postpunkperiode in 1980 was Theatre Of Hate een zeer veelbelovende groep die het echter maar kort volhield tot 1982 toen de groep overging in Spear of Destiny, maar ook zo de belofte niet helemaal kon waar maken.

In november 1980 verscheen hun eerste single Original Sin. In Groot-Brittannië behaalde de groep verschillende top 20-noteringen in de Indie-top. Theatre of Hate had vooral een sterke live-reputatie. De groep bracht dan ook verschillende live-albums uit. Begin 1982 verscheen het enige studio-album, ‘Westworld’ (in een productie van Mick Jones van the Clash), met daarop de single Do you believe in the Westworld, die ook in Nederland en België voor bekendheid zorgde.

Luc Janssen was fan en speelde hen regelmatig in zijn Domino Deel 2 op BRT Radio 2 in de wee wee hours.  Ze werden ook vereerd met maar liefst drie sessies bij John Peel.  Maar het mocht niet baten, gitarist Billy Duffy kapte er in 1982 mee om de wereld te gaan veroveren met The Cult en zoals gezegd ging Brandon door als Spear of Destiny, er volgde in 2007 nog een korte tour ter herdenking van hun enige, echte LP ‘Westworld’… Wij kiezen voor Propaganda, luid en duidelijk!

18 juli 2022
Laurens Leurs