#VocaalUitDeBocht - The Gun Club - My Man Is Gone Now (1984)

#VocaalUitDeBocht - The Gun Club - My Man Is Gone Now (1984)

Vocaal lichtjes uit de bocht of balancerend op de rand. Soms is het nodig. Soms is het zelfs essentieel, want helemaal juist gezongen wordt het plots "onecht". Een weekje vocaal op of over de rand, maar o zo mooi en/of krachtig.

Nog zo'n zanger die met een hartstochtelijke passie op de rand balanceerde en daar mee weg kwam.

Eén van de toppunten was de cover van My Man Is Gone Now op het epische 'The Las Vegas Story'. Spookachtiger dan deze ga je ze niet vlug vinden, tegen de achtergrond van een prachtige piano croont Jeffrey Lee Pierce op onnavolgbare wijze de evergreen van George & Ira Gershwin met een tekst van DuBose Heyward uit de opera 'Porgy And Bess'.

Jeffrey Lee Pierce was geen archetypische punkrocker. Meer nog, hij was teleurgesteld over het snelle verval punkrock in dat strakke format, ging al vlug verder exploreren en vond de reggae, maar ook de muziek uit de Amerikaanse geschiedenis en cultuur. En zo kwam hij uit bij de deltablues en ook bij de authenticiteit van 'Porgy And Bess'.

In zijn versie wordt My Man Is Gone Now een spookachtige bluespianoballad, waarbij de stem tot op het angstaanjagende de theatraliteit van de opera opzoekt. Collega en vriend Dave Alvin van The Blasters: “His voice could get really high. He’d get really high and do this yodel. People didn’t like that. We thought it was cool. He had such charm. He could be a dick. He was never a dick to me or my brother. He could be a dick on stage if he felt like he wasn’t receiving the respect he deserved.” 

20 juli 2022
Laurens Leurs