#vocaaluitdebocht Pearl Jam - Last Kiss (2010)

#vocaaluitdebocht Pearl Jam - Last Kiss (2010)

Vocaal lichtjes uit de bocht of balancerend op de rand. Soms is het nodig. Soms is het zelfs essentieel, want helemaal juist gezongen wordt het plots "onecht". Een weekje vocaal op of over de rand, maar o zo mooi en/of krachtig.

Soms is het de impulsiviteit en de vlaag van enthousiasme die het ‘m doet in een nummer en niet hoeveel uren er achteraf aan gecomputerd is. Zo ook bij deze van Pearl Jam. Wellicht een van hun grootste en meest onverwachte hits want opgenomen in één ruk op een soundcheck waardoor de zangpartij, als je ze zou dissecteren, het gemiddelde zangexamen op een muziekschool niet zou passeren maar de feel en de drive zit wel helemaal goed en daar gaat het ‘m nu net om.

Waarmee ik dus helemaal niet gezegd heb dat Eddie Vedder een matige zanger zou zijn maar het verhaal zegt alles: origineel een hit voor J. Frank Wilson & the Cavaliers in 1964 en in 1961 geschreven door Wayne Cochran aka the White Knight of Soul. Eddie Vedder vond het nummer in een antiekzaak in Seattle en luisterde er de hele nacht naar waardoor het de rest van de zomertour in 1998 werd gespeeld.

Achteraf namen ze het op tijdens een soundcheck en oorspronkelijk werd het enkel uitgebracht als single voor de Pearl Jam fanclub. Na een tijdje werd het door radiostations opgepikt en de olievlek deinde dermate uit dat het een “officiële” single werd waarbij de opbrengst integraal naar een steunprogramma voor Kosovovluchtelingen werd doorgestort.

Vedder over dit lucky shot: "That was kind of uplifting, or at least it re-instilled some faith that a good song can cut through, even though there's no dancers on stage when we do the song, or video to go with it or anything like that. That helped me feel like all was not lost or something, at least in our world here." 

 

22 juli 2022
Laurens Leurs