Vlieg mee doorheen de muziekgeschiedenis over vliegtuigen

Wiki

Vlieg mee doorheen de muziekgeschiedenis over vliegtuigen

Vandaag exact zeventig jaar geleden maakte de Havilland Comet, ’s werelds eerste straalvliegtuig bedoeld voor passagiersvluchten zijn eerste vlucht. Voor ons reden om een paar nummers over “jets” op te duikelen uit de muziekgeschiedenis en nee, ‘Jet Airliner’ van Modern Talking is daar niet bij. Geen dank.

The Van Jets – The Future

Uiteraad stijgen we op dichtbij huis en met een van de meest opwindende rockbands die dit landje ooit voorbracht. Wat de toekomst brengt voor The Van Jets is niet duidelijk, maar wat ze achterlaten des te meer.

T

Steve Miller Band – Jet Airliner

“De wereld is aan de rappe”, dacht Steve Miller en dus zette hij dit nummer van Paul Pena op zijn album ‘Book Of Dreams’. Het nummer was dan al vier jaar oud, maar de plaat van Pena waarop de song zou verschijnen (‘New Train’) was er nog altijd niet omdat Pena overhoop lag met zijn label. Uiteindelijk verscheen ‘New Train’ pas in het jaar 2000! Maar toen was Miller dus al lang met het succes gaan vliegen.   

Far East Movement/ Cataracs/ Dev – Like A G6

Een song over een vliegtuig dat nog niet bestond met een clip waarin een G4 een rol speelt. Hoe zit dat ook al weer? Wel eigenlijk komt de zin “like a G6” uit Booty Dance van Dev, de song die gesampled wordt in deze kaskraker. Producers The Cataracs waren op zoek naar iets dat rijmde op de zin "Sippin' sizzurp in my ride, like Three 6" (die refereert aan de song Sippin' on Some Syrup van Three 6 Mafia). Ze kozen uiteindelijk voor G6 en bedoelden daarmee de Gulfstream IV, die kortweg G4 genoemd werd en al een paar keer door Drake werd vernoemd in een paar van zijn songs. Een G6, zo beslisten The Cataracs, was "flyer than a G4”. Het is maar hoe je het uitlegt dus, maar dit was wel een gigantische hit.

Red Hot Chili Peppers – Aeroplane

Vliegen, mag dat nog wel in deze dagen van klimaatopwarming? Het lijkt wel of Flea dat ook al dacht in 1995 want hij vliegt liever op muziek zo lijkt hij te zingen (“Music is my aeroplane”). In feite is dit een verwijzing naar Jesus Is My Air-O-Plane, een r&b-song van Mother McCollum. Dat Flea zijn klassiekers kent, bewijst hij ook achteraf met een verwijzing naar Mazzy Stars Into Dust met de zin: “Hey girl, I'm turning into dust again/ My melancholy baby/ The star of Mazzy must push her voice inside of me."

Britney Spears – Toxic

Nee, deze song heeft niets te maken met vliegtuigen, maar de video speelt zich wel deels af in een en elke gelegenheid om aan boord te gaan met de Britney Spears uit 2004, is een goede. En er zit ook een verwijzing in naar Blade Runner, een van de bekendste films met de net overleden Rutger Hauer, dus… Net als de clip van de Peppers was dit er eentje met een exuberante kostprijs. Deze kostte een miljoen dollar, de prijs van die van Aeroplane is niet bekend, maar de Peppers zelf vonden hem alvast te duur en daarom niet hun favoriete clip.

Nena – 99 Lufballons

Het zal wel algemeend bekend zijn maar toch. 99 Luftballons werd geschreven tijdens de laatste fase van de Koude Oorlog in de jaren 80 in Duitsland. Daar was men begonnen met het stationeren van Pershing-II-kruisraketten richting Rusland. Toen de Rolling Stones optraden in Berlijn in 1982, zag Nena’s gitarist, Carlo Karges dat er tientallen ballonnen werden opgelaten. Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als deze ballonnen de grens bij Oost-Berlijn zouden overdrijven en daar tot een paranoïde reactie zouden leiden… Het antwoord is een 99-jarige oorlog nadat een generaal een vloot van 99 straaljagers zendt om de vermeende dreiging neer te schieten.

Saxon – 747 (Stangers in the night)

747 (Strangers in the Night) is ondertussen zevenendertig jaar oud, maar werd gespeeld op elke tournee van Saxon sinds zijn release.  De song vertelt het verhaal over een elektriciteitspanne in New York in 1965 waardoor de vliegtuigen die nacht moesten landen zonder hulp van de verkeerstoren. De specifieke vlucht die genoemd wordt “Scandinavian 101” is gebaseerd op Scandinavian Airlines flight 101” en het vliegtuig in kwestie was eigenlijk een Douglas DC-8, maar dat zijn details. Fans zijn nog altijd gek op dit nummer zoals blijkt uit deze recente live video.

Blue Oyster Cult – ME 262

Sommige bands vragen om problemen. Zo ook Blue Oyster Cult in 1974 met deze song geschreven vanuit het perspectief van een Duitse piloot tijdens WO II. Duitsland was met zijn Messerschmitts ME 262 de eerste om gevechtsvliegtuigen met een straalmotor in te zetten. Op de hoes van ‘Secret Treaties’, het album waarop deze track stond, poseert de band naast het genoemde vliegtuig. Het leverde hen vooral problemen op in Duitsland waar nogal wat winkels de plaat niet wensten te verkopen en het publiek hen vijandig bejegende. Nochtans ontkenden de bandleden altijd dat ze nazi-sympathieën koesterden.

Angus and Julia Stone – Big Jet Plane

Hoe lieflijk en melancholisch dit prachtige lied wel klinkt, toch verdenken sommigen auteur Angus er van om een paar stoute metaforen te gebruiken in zijn song van tien jaar geleden. “Gonna take her for a ride on a big jet plane” zou volgens die verdraaide geesten niets anders betekenen dan dat het meisje in kwestie een ritje mag maken op zijn lichaamsdeel dat het best gelijkt op de neus van een vliegtuig. In dit interview (vanaf 1:45) geeft Angus zijn verklaring en eerlijk gezegd, let op zijn oogjes…

Kim Wilde – Cambodia

“Well he was Thailand based/ She was an airforce wife/ He used to fly weekends/It was the easy life/ But then it turned around,” zo begint deze, een beetje vergeten tophit van eightiesidool Kim Wilde. Hij gaat gaat over een piloot die op een dag een militaire opdracht krijgt. Zijn vrouwtje zou hem nooit meer terugzien. Op ‘Select’, het album waarop deze song prijkte, staat overigens ook nog Chaos At The Airport. Ook hierin loopt het niet goed af, maar ons lijstje van tien is vol.

27 juli 2019
Marc Alenus