#VivAlbertineKiest - Youssou N’Dour & Neneh Cherry - 7 Seconds (1994)

#VivAlbertineKiest - Youssou N’Dour & Neneh Cherry - 7 Seconds (1994)

Viv Albertine, gitariste van The Slits, slijt haar dagen tegenwoordig als auteur ('Clothes, Music, Boys' en 'To Throw Away Unopened'), maar muziek is ook nog steeds belangrijk voor haar.

Volgens Viv Albertine heeft deze song betekenis en is het nog een mooie bovendien. Er is de mix van die aparte stemmen en de bijbehorende video en het is, tegen de trend van toen in, een lange song. The Slits ontmoetten Neneh Cherry op de Don Cherry-tour van 1979, toen ze slechts veertien jaar was. Ze was een wild kind en ze leefde in verschillende landen, hetgeen goede en slechte kanten had. Je kan het nog steeds horen in haar muziek en teksten: ze heeft geleefd.

En dat is wat Albertine ook verlangt van een artiest. Er was natuurlijk de briljante verschijning in 'Top Of The Pops' in 1989 met Buffalo Stance, terwijl ze zwanger was in een gouden bovenstuk, minirok en grote baskets. Dat was revolutionair, het beeld van een sterke, jonge vrouw die wist wat ze wou.

7 Seconds werd gecomponeerd door Youssou N'Dour en Neneh Cherry met Cameron McVey en Jonathan Sharp. Het werd in mei 1994 door Columbia uitgebracht als single en bereikte de nummer-één-positie in tal van landen. In Frankrijk bleef het zestien weken op nummer één staan, een record. N'Dour plaatste het nummer op 'The Guide (Wommat)' in 1994, terwijl Cherry het op 'Man' uit 1996 zette. De song won ook de MTV Europe Music Award in de categorie voor 'Beste Lied' van 1994.

De videoclip werd geregisseerd door de Franse regisseur Stéphane Sednaoui. De NME rangschikte het op nummer veertig in de lijst van de vijftig beste nummers van 1994. Alle instrumenten op de single zijn geproducet en gearrangeerd door de Zweedse muziekproducent Christian Falk, die ook bas speelde.

Het lied is drietalig, aangezien N'Dour in drie talen zingt: Frans , Engels en de West-Afrikaanse taal Wolof. Cherry zingt alleen in het Engels. Het Engelse refrein werd feitelijk opgenomen door een andere zanger, omdat Youssou ziek werd tijdens de opnames.

De titel en het refrein van het lied verwijzen naar de eerste momenten van het leven van een kind. Zoals Cherry het uitdrukte: "Onbekend met de problemen en het geweld in onze wereld". Geschokt door het enorme commerciële succes van de single, zei ze in een interview tegen The Independent: "We deden het als experiment. Het deuntje groeide vanzelf volledig buiten proporties. Het deed daarbuiten zijn eigen ding. Maar dat is een droom, als je een liedje schrijft."

28 juni 2024
Laurens Leurs