#VivAlbertineKiest - The Slits - Typical Girls (1979)

#VivAlbertineKiest - The Slits - Typical Girls (1979)

Viv Albertine, gitariste van The Slits, slijt haar dagen tegenwoordig als auteur ('Clothes, Music, Boys' en 'To Throw Away Unopened'), maar muziek is ook nog steeds belangrijk voor haar.

Viv Albertine is niet zeker of het wel cool is om je eigen werk te pluggen: “But I don’t care, I don’t even feel like I was in The Slits now, it was so long ago.” Ze heeft in ieder geval het recht om over een unieke groep te praten "niet enkel om de structuren, ritmes en woorden die we hanteerden, maar ook om de manier waarop we ons kleedden en gedroegen. We probeerden iedere ‘gewoonte’ neer te halen in muziek, voor onszelf en voor alle jonge vrouwen destijds". En ze denkt dat het sindsdien ook nog niet vaak voorgekomen is om dit soort anarchie terug te krijgen. Je zou naar 'Cut' kunnen luisteren alsof het gisteren gemaakt is en niet de vijfenveertig jaar die het echt wel is geworden. Tijdloos heet dat dan.

The Slits was een waanzinnig spannende groep die de postpunk extreem excentriek inkleurde. De frontvrouw, Ari Up, alleen al is goed voor een wel zeer bijzondere levensloop. Geboren in Munchen als dochter van een Duitse schlagerzanger, Frank Forster en moeder Nora, een vriendin van Jimi Hendrix en gedurende drie jaar de levensgezellin van Chris Spedding. Haar grootvader aan moeders kant was de krantenmagnaat Franz Karl Maier, eigenaar van 'Der Tagesspiegel' en haar peetvaders waren zanger Udo Jürgens en Jon Anderson van Yes. Moeder Nora zou in 1979 huwen met John 'PIL Pistol' Lydon. Hun stulpje was dan ook permanent behuisd met punkmuzikanten en Ari Up leerde gitaar spelen van Joe Strummer van The Clash.

De kern van The Slits bestond uit Ari Up (veertien jaar in 1976 bij de oprichting!), drummer Palmolive en gitariste Viv Albertine die diep onder de indruk was van het charisma van de piepjonge Up: "English was her second language and it was not easy for her and she had to fight to be taken seriously. She succeeded ‘cause Ari was the most dynamic woman I have ever known. The way she carried herself was a revolution.”

The Slits' postpunk had veel invloeden uit de reggae en dub en etaleerde breed en ongedwongen de hang naar gezond muzikaal anarchisme. Het debuut ‘Cut’ uit 1979 is nog steeds een intrigerende, sonische mijpaal. Helaas was de groep geen lang leven beschoren en in 1981 was een split onafwendbaar, waarna Ari Up de wereld in trok met tweelingzonen Pablo en Pedro en later zoon Wilton (van Indonesië naar Belize tot in Jamaica, waar ze lange tijd in Kingston woonde). Vanaf 2000 werden haar drie zonen door John Lydon en Nora opgevoed: “Ari let them run free. They couldn’t read, write or form proper sentences. One day Ari said she couldn’t cope with them any more. I suggested they came to us because I wasn’t having them abandoned. They gave us hell, but I loved having kids around.” Aldus nog Johnny Lydon.

In 2010 stierf Ari Up in Los Angeles aan borstkanker. Gitariste Viv Albertine is intussen een gevierd regisseur en auteur. The Slits blijven ondergewaardeerd binnen het postpunkgebeuren. De muziek staat nochtans als een huis. Nog steeds.

30 juni 2024
Laurens Leurs