#VivAlbertineKiest - Razzy - I Hate Hate (1974)

#VivAlbertineKiest - Razzy - I Hate Hate (1974)

Viv Albertine, gitariste van The Slits, slijt haar dagen tegenwoordig als auteur ('Clothes, Music, Boys' en 'To Throw Away Unopened'), maar muziek is ook nog steeds belangrijk voor haar.

Zeer aangename, funky single. Van een countryzanger bovendien, die Viv Albertine leerde kennen toen ze als barhulpje werkte om haar kunstschoolopleiding te sponsoren. Er werkte een zeer goede dj in de bar die haar allerlei interessante dingen leerde kenen. Zoals I Hate Hate van Razzy.

Veel later hoorde ze het nummer op een party en op een mixtape die singer-songwriter Beth Orton had gemaakt. Nog later plaatste haar vriend en singer-songwriter Jeb Loy Nichols het op de compilatie 'Country Got Soul', die nog steeds te verkrijgen is. Het nummer kwam dus op verschillende tijdstippen in haar leven terug en is één van de weinige songs die haar altijd aan het dansen krijgt: “I don’t dance that much but I just love, love that song”.

Rasie Michael Bailey (14 februari 1939 – 4 augustus 2021), beter bekend als Razzy Bailey, was een Amerikaanse singer-songwriter en countrymuzikant. Begin jaren tachtig scoorde hij vijf nummer-één-hits in de Billboard-countrylijsten.

Bailey werd geboren in Five Points, Alabama , Verenigde Staten en groeide op op een boerderij in La Fayette, Alabama en deed zijn eerste ervaring met optreden op als lid van The Future Farmers Of America, de strijkersband van zijn middelbare school. Nadat hij trouwde en kinderen kreeg, bleef er weinig tijd om de carrière voort te zetten, maar hij bracht vele jaren door met het spelen van optredens bij honkytonks in Georgia en Alabama en het ontwikkelen van het songschrijven.

In 1966 bracht Bailey dat materiaal naar Bill Lowery van Atlantic Records, die ervoor zorgde dat hij 9.999.999 Tears kon opnemen, ondersteund door een studioband met Billy Joe Royal, Joe South en Freddy Weller. Het nummer haalde op dat moment de hitlijsten niet, maar Bailey werd verder aangemoedigd en vormde het poptrio Daily Bread, dat een paar albums uitbracht op kleine labels. Een andere groep, The Aquarians, volgde in 1972. In 1974 nam Bailey het album 'I Hate Hate' op als Razzy. Er werden meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht voordat het werd opgepikt door MGM Records.

In 1976 nam Dickey Lee 9.999.999 Tears op. Het werd een hit in 1976 en in 1977 herhaalde Lee dit met een ander Bailey-nummer, Peanut Butter, dat ook in de hitlijsten terechtkwam. Toen zijn talenten als songschrijver bekend werden, tekende Bailey bij RCA Records en begon in 1978 eigen liedjes als singles uit te brengen. De eerste hit als singer-songwriter, What Time Do You Have To Be Back in Heaven?, stond meer dan vier maanden in de hitlijsten.

Zijn geluid combineert r&b- invloeden met country. Zijn versie van Wilson Picketts In the Midnight Hour was een countryhit. De laatste nummer-één-hit was She Left Love All Over Me in 1982. Bailey had drie dubbelzijdige hits op rij in de Country Charts, een prestatie die nog nooit door een andere artiest is bereikt. Hij exploiteerde ook Razzy's Hit House, de opnamestudio waar hij andere artiesten hielp met projecten. Bailey stierf in augustus 2021, op tweeëntachtigjarige leeftijd.

26 juni 2024
Laurens Leurs