#VivaCaroleKing - Vanilla Fudge - I Can’t Make It Alone (1969)

#VivaCaroleKing - Vanilla Fudge - I Can’t Make It Alone (1969)

Het schrijverstalent van Carole King staat buiten kijf. Zij schreef pophits om U tegen te zeggen, de ene al groter dan de andere. En ze klinken nog altijd!

Wie dacht dat we met een weekje Carole King ook voor een weekje zeemzoete popmuziek gingen, komt enigszins bedrogen uit, want het zoetgevooisde materiaal liet zich gemakkelijk interpreteren door minder subtiele gezelschappen. 

Wat te denken van Vanilla Fudge, één van de Amerikaanse grondleggers van de hardrock, die op vijfde en laatste plaat 'Rock ‘N’ Roll' I Can’t Make It Alone een gepassioneerde rhythm ‘n’ blues-behandeling geven.  De groep ontstond in 1967 in de slipstream van voorbeelden Cream en Jimi Hendrix, die vaak ook blues koppelden aan de nodige decibels. De doorbraak was ook al gekoppeld aan een monsterhit, met name de cover van You Keep Me Hanging On van The Supremes.

Ritchie Blackmore en Jon Lord van Deep Purple gaven toe dat Vanilla Fudge van grote invloed was op Deep Purple: “My band wanted to be a 'Vanilla Fudge clone' in its early years”, aldus Blackmore. Vanilla Fudge splitte in 1970 en groepsleden Carmen Appice en Tim Bogert vervoegden Jeff Beck als Beck, Bogert And Appice. Doorheen de jaren waren er diverse malen reünieshows maar dat stopte helemaal toen Tim Bogert in 2021 overleed aan de gevolgen van kanker.

Veelvuldig vertolkt en de meest bekende is wellicht de versie van Dusty Springfield op 'Dusty In Memphis' uit 1969, maar wij gaan voor de harde versie van Vanilla Fudge.

 

13 december 2022
Laurens Leurs