#VivaCaroleKing - The Monkees - Pleasant Valley Sunday (1967)
Het schrijverstalent van Carole King staat buiten kijf. Zij schreef pophits om U tegen te zeggen, de ene al groter dan de andere. En ze klinken nog altijd!
Noem het prefabpop, scheld hen uit voor namaak-Beatles, maar feit is en blijft dat een hele tros singles van The Monkees ongelofelijk fris voor de dag blijven komen na al die jaren. Zo ook Pleasant Valley Sunday met die heerlijk ontwapenende riff van Michael Nesmith in een compositie van Carole King en Gerry Goffin, die het schreven in West Orange in New Jersey waar ze toen woonden en waarbij ze een ode brachten aan het simpele leven in deze voorstad.
De nummers van The Monkees werden grotendeels ingespeeld door (de beste) studiomuzikanten, maar deze werd wel degelijk door de groep zelf gespeeld, op de bas na. Bassist van dienst was Chip Douglas, ook nog actief in The Turtles. Hij kwam ook met de gitaarlijn die hij zwaar gebaseerd had op I Want To Tell You van The Beatles (hoewel naar onze mening Paperback Writer ook nooit ver weg is).
Ook vermeldenswaard: tot 1965 had Micky Dolenz geen enkele drum beroerd, toen hij gecast werd voor de televisiereeks. Als voormalig kindacteur wist hij in ieder geval hoe hij het drummen moest acteren. Maar hij leerde het instrument effectief en ultrasnel bespelen, want toen de serie een succes bleek, volgde al snel een live tournee, waar niet meer geacteerd, maar heus gedrumd moest worden. En hij kwam ermee weg.
De vocals op Pleasant Valley Sunday waren van Micky Dolenz en Michael Nesmith. Peter Tork van The Monkees hierover: "A notion of mine that I was real pleased with took over at one point, and that was having two guys sing in unison rather than one guy doubling his own voice. So you've got Mike, who was really a hard-nosed character, and Micky, who's a real baby face, and these two voices blended and lent each other qualities. It's not two separate voices singing together, it's really a melding of the two voices. Listening to that record later on was a joy." The Monkees namen ongeveer zeven of acht Carole King-composities op.